Пандемията от Covid-19 е хуманитарна криза, която продължава да засяга живота и поминъка по целия свят. Тя принуди регионалните и националните икономики да затворят седмици и цели месеци, причинявайки трудности за много бизнеси. Щетите за бизнесите и икономиките стават все по-видими с всеки изминал ден.

Прогнозиращи и планиращи ситуациите институции предвиждат значителни свивания на глобалния брутен вътрешен продукт (БВП). В еврозоната БВП се сви с –3,6% през първото тримесечие на 2020 г. Тежестта на разрастващия вирус и реакцията срещу него варира в зависимост от страната и факторите, които ще повлияят на размера на спадовете.

За второто тримесечие, когато локдауна беше в пълен ефект, Европейската централна банка (ЕЦБ) изчислява, че свиването на БВП в еврозоната ще бъде около13 процента. Очаква се икономиката да се възстанови бавно, с понижени потребителски разходи и бизнес инвестиции; ЕЦБ предвижда и цялостно свиване на БВП в еврозоната от –8,7% през 2020 г.

Ясно е, че световната икономика е изправена пред сериозна рецесия и период на възстановяване, който ще варира в зависимост от региона и по сектори.

Много банки следят отблизо огнището на COVID-19 (Коронавирус) и ефекта, който оказва върху бизнеса и физическите лица.

Ето защо много от банките предприеха мерки за подкрепа на потребителите, засегнати от Пандемията, като същевременно работят с кредитори, за да намалят до минимум ефекта върху кредитното състояние на потребителите.

Потребителите, които изпитват финансови затруднения, може би се чудят как потенциално закъснелите или по-малки плащания могат да повлияят на кредитните им резултати. Насърчаваме загрижените лица да се свържат със своите кредитори, за да обсъдят възможностите си.

И така, какво можете да направите, за да сведете до минимум въздействието на Коронавирус върху кредитния си статус? Това се прилага за максимално добри резултати както в България, така и в чужбина:

• Говорете с кредиторите си и проверете дали съществува помощ, от която можете да се възползвате.

• Платете каквото можете. За да не се показват закъснели плащания във вашите кредитни отчети, опитайте се да извършите поне минималното плащане по сметки или да платите всяка сума, с която сте се разбрали с кредитора.

• Бъдете в течение с кредитните си отчети. Имате право на безплатно копие на кредитния си отчет в БНБ 1 път в годината. Също така можете да изготвите своята кредитна оценка с което ще получите и тази справка като част от оценката, изцяло онлайн на scorify.bg

• Можете също така да създадете онлайн акаунт във вашата банка (ако е приложимо) и да следите транзакциите си.

• Помислете за добавяне на потребителско изявление към Вашите кредитни отчети. Можете да добавите кратки думи към кредитните си отчети, за да обясните ситуацията си.

В държавите като Америка, Коронавирусът също успя да нанесе своите щети. Когато пандемията COVID-19 за първи път избухна в Съединените щати, кризата в общественото здравеопазване бързо доведе до икономическа криза и породи опасения от потенциална кредитна криза.

И правителствата, и кредиторите бързо се опитаха да реагират на това, за да прекъснат този фатален ефект - създавайки издръжки за крайни случаи като Програмата за защита на заплатите за малкия бизнес и по този начин да задържат техния персонал, по-големи обезщетения за безработица и програми за настаняване на хора, останали без дом, които обикновено отлагат дължимите суми от датите на тяхното плащане и трупат допълнителни такси.

Въпреки че икономическата активност със сигурност е пострадала, досега тези програми са били изключително успешни, за да се избегне кредитна криза, особено в потребителския сектор.

Година след началото, Пандемията все още рефлектира и в Америка, но икономическите реакции се изместиха от спешни мерки към опити за нормализиране. Най-големите допълнителни обезщетения за безработица от 600 долара на седмица изтекоха в края на юли 2020 г., а повечето други допълнителни обезщетения намаляха през втората половина на годината.

Програмите за настаняване на хора, останали без дом, също са изтекли, като основните кредитори вече отчитат значително по-ниски отсрочки в резултатите от третото си тримесечие.

Да обобщим, въпреки че безработицата бързо нараства до рекордни нива в САЩ и не само, средният размер на индивидуалния кредит постоянно намалява от началото на Пандемията. Средните кредитни оценки се увеличават с по-висок темп, отколкото през същия този период на миналата година, а тегленето на кредити е рекордно ниско за последните пет месеца.

От друга страна в България, от обявяването на извънредно положение досега към банките са постъпили множество запитвания от граждани със задължения по кредити, които са получили заплашителни обаждания от банки и колекторски фирми с покани за заплащане на дължимите вноски. И макар че всяка една ситуация е различна и обичайно средствата за защита се преценяват за всеки конкретен случай, то по отношение на въпросите, свързани със задължения по кредит по време на извънредно положение, е уреден еднозначен законодателен отговор със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

Поради предприетите до момента противоепидемични мерки много бизнеси са принудени да прекратят дейност, много работници са освободени от работните си места, а повечето потребители се стараят да ограничат разходите си до най – необходимото. Това определено води до повсеместен икономически колапс и до драстично намаляване на доходите на физическите лица, а оттам и до невъзможност за своевременно обслужване на поетите задължения по кредитните вноски.

През декември месец, 2020 г. правителството в България обяви, че може да удължи кредитната ваканция и да увеличи достъпната кредитна сума до 6 900 лв, което стана реалност в края на месец Декември. Но ако това не устройва потребителите, те винаги могат да посетят банката, от която са се финансирали и да обяснят какви затруднения имат, за да помолят за допълнителна помощ чрез различни „инструменти“, но най-важното е да го направят навреме.

За съжаление дори и плащането на тези задължения да се води „отложено“ и да са преодолени последиците благодарение на забавянето, то дължимото остава, а сроковете за следващите вноски наближават . В тези случаи съответните банки или колекторски фирми могат да се съгласят за допълнително отсрочване или разсрочване на тези задължения по кредит, но при липсата на такова съгласие, след отмяната на обявеното извънредно положение, могат да възникнат множество съдебни спорове.

Тази статия достига до вас благодарение на Кеш Кредит!

Ние, от Cash Credit, може да Ви помогнем като Ви предложим перфектните условия за нужния бърз заем. Предлагаме малки краткосрочни кредити на стойност от 100 до 4000 лева и „Кеш на ден“ от 100 до 800 лева (*0% лихва за нови клиенти ) с прозрачни условия, фиксирана лихва и лесно одобрение. Вижте повече нашият сайт

Кеш Кредит офис Русе, гр. Русе, ул. „Борисова“ 27, 0800 200 88