Интригуваща програма, която би могла да се нарече „Безсъници“, са подготвили за премиерно изпълнение на „Мартенски музикални дни“ саксофонистите от квартет „Сигнум“, желани гости на фестивала, и един от най-известните съвременни пианисти, популярен като „екстравагантен“ музикант - Кай Шумахер. 
Радваме се, че за пети път сме гости на фестивала в Русе, идваме тук с удоволствие и знаем къде ще бъде нашият хотел, къде ще отидем да хапнем, казаха с усмивката младите музиканти. Преди четири години те се запознават с Кай Шумахер и решават да направят съвместен проект, но Русе е първата сцена, на която петимата свирят заедно. 
„Голдберг вариациите“ на Бах са написани за човек, който не може да спи нощно време - тръгнахме от тях, а след това потърсихме и други пиеси, които са писани от други композитори в часове на безсъници, каза Кай Шумахер, който е почитател, освен на класическата музика, и на електронната, която се изпълнява в нощните клубове. Според него има нещо мистично и мрачно в програмата, но заедно с това има и елементи на танц, на светлина и удоволствие, тъй като нощта е също и време за купон. Представяме нещо, което наистина е предизвикателно, но сме убедени, че всеки би намерил в това, което сме подготвили, и нещо за себе си, казаха от „Сигнум“. Новата им програма съчетава клacикa, aвaнгapд, джaз, тexнo и пocт poк.