Русенският фестивал "Мартенски музикални дни" и по-конкретно неговият арт директор Ива Чавдарова е причината саксофонният квартет "Сигнум" и младият, но вече достатъчно известен пианист Лукас Генюшас да стигнат до артистичния диалог на сцената. Това стана ясно преди концерта вчера, когато младите музиканти дадоха пресконференция. На нея Алан Лужар разказа, че когато коментирали с Чавдарова програмата за концерта, тя предложила колаборацията с младия пианист. Ние знаехме за него и той за нас, но никога не бяхме свирили заедно, свързахме се онлайн, а на живо се видяхме едва вчера, каза Лужар. 
Освен че свиря за първи път със "Сигнум", за първи път свиря и точно тези пиеси - "Шехерезада" на Римски-Корсаков и "Рапсодия в синьо" на Гершуин, каза Лукас Генюшас. 
Саксофонистите от "Сигнум" ще водят отново майсторски клас в рамките на фестивала. Тук срещаме много талантливи млади хора, които са готови да учат и са отворени към другото мнение, каза Алан Лужар. С голяма част от тях продължаваме да поддържаме връзка и след това, с мнозина от тях сме вече и приятели, допълни Блаж Кемперле. 
Тази година в саксофонния квартет, който за четвърта година гостува на "Мартенски музикални дни", има нов музикант. Хайрапет Алакелян с алт саксофона е напуснал предишния си състав, за да откликне на поканата на Алан, Блаж и Гуерино да свирят заедно. Горд съм, че съм член на "Сигнум", това е перфектният пример за свобода и демокрация, каза Арик.