Интригуваща програма ще предложи три пъти отлаганото досега издание на международния фестивал „Мартенски музикални дни“. Всяко отлагане – от първото в началото на месец март миналата година, когато след като билетите за двете седмици концерти бяха вече разпродадени, а самолетните билети за поканените участници отдавна вече купени от организаторите – със сигурност покосяваше купища нервни клетки и на хората, които се занимаваха с организацията, и на музикантите, които за първи път в кариерите си бяха изправени пред непознатото досега предизвикателство да променят плановете си заради здравословното цунами, обзело постепенно и сигурно целия свят. Вероятно само организационният комитет на фестивала си знае какво означава трикратно отлагане – защото най-малкото, което е видимо за публиката, която търпеливо очаква своя музикален празник, е три пъти променяната програма на фестивала и смяната на артистите, поканени за трите евентуални издания, с нови. 
И ето, вече е факт новата програма на фестивала със „старото посвещение“ – на 60-ата годишнина от провеждането на първия музикален форум през 1960 година, тогава все още като българо-германски музикални дни, прераснали не след дълго в мащабен международен фестивал. Също както олимпийските игри, състояли се преди месец и нещо в Япония – година след уречения срок, и останаха в историята като Олимпийски игри 2020, така 
и „Мартенски музикални дни“ ще се проведат със знака „60-и ММД“
А за пропуснатия 60-годишен повод (който кара мнозина да наричат 60-ата годишнина юбилей, при все че старозаветната юдейска история е категорична, че юбилей е само навършването на 50 години и всяко следващо число, кратно на 50) все пак ще припомни документалната изложба с документи и снимки, която ще подреди русенският Държавен архив още в деня на откриването на фестивала – 17 септември, във фоайето на Доходното здание. Останалите три изложби са посветени на посещенията на големия руски композитор Дмитрий Шостакович в Русе, фотоизложба за художника Андрей Даниел и традиционната изложба-конкурс в Художествената галерия, която тази година ще премине под актуалното тематично заглавие „Пауза“. 
Превес в четвъртия вариант на ММД-60 са ансамбловите програми
камерните изяви, които дават възможност за по-голяма реактивност, и при внезапно възпрепятстване на музикантите да гостуват на русенска сцена организаторите ще имат възможност да приложат своя вариант Б и мълниеносно да осигурят друг гостуващ артист. Всичко това, разбира се, не означава, че нивото на цялостния афиш на „Мартенски музикални дни“ страда сериозно. Със сигурност няма да липсват бляскавите моменти и незабравимите гастроли. Всъщност те започват още в първата фестивална вечер, когато в откриването, поверено на оркестъра на Русенската опера под палката на нейния почетен диригент Емил Табаков, ще вземе участие и едно от ярките имена на музикалния подиум – френският виолончелист Орелиен Паскал. Той ще солира в Първия концерт за виолончело на Шосктакович.
Още вторият ден от програмата на ММД ще донесе със сигурност много запомнящи се впечатления за малки и големи. Втората вечер е вписана в модула „ММД Джуниър“, а на сцената в зала „Европа“ от 19 ч ще излезе
талантливата сестра на виртуоза Васко Василев – Виви Василева
,която свири на вибрафон и заедно с китариста Лукас Кампара Джиниз ще изпълни аранжименти на творби на Бах, Моцарт, Контрерас, Пиацола и др. Друг млад музикант се очаква да очарова публиката на 23 септември – това е пианистът Люка Дебарг. Той прави шеметна кариера, каза селекционерът на фестивала Ива Чавдарова, като подчерта, че пианистът е лауреат на конкурса „Пьотър Чайковски“ и вече е търсено име за различни европейски изяви. Сред световните имена, които привличат публика, е и това на пианистката със световна слава Елена Башкирова, изкуството на която русенци добре познават. На 1 октомври тя ще представи своята програма „Звукови картини“. Ден преди това на сцената на „Мартенски музикални дни“ 
ще гостува вълшебният кларинет на признатата за една от най-добрите изпълнителки на този инструмент – Шарон Кам
Тя пристига в Русе заедно с квартет „Джерусалем“, в чиято програма на 30 септември са включени произведения на Моцарт, Корнголд и Брамс. 
Едни от участниците в русенския фестивал, които остават верни на публиката, която неизменно горещо ги аплодира, са очарователните младежи от саксофонния квартет „Сигнум“. Те няма да разочароват почитателите си, които вече свикнаха всеки път „Сигнум“ да ги изненадва с нова артистична провокация. Този път младите саксофонисти ще представят в Русе нова изненада – екстравагантния класически пианист Кай Шумахер. Запомнете това име! – предупреди Ива Чавдарова. И увери, че тяхната програма, която русенци ще чуят на 21 септември, без съмнение ще бъде едно от запомнящите се събития на 60-ите Мартенски дни.
Още едно име се очаква да бъде сред тези, които русенската публика след време ще си припомня с удовлетворението на ценители, останали сред първите докоснали се до съвършенството на млад изпълнител, комуто предстои звездна кариера. Това е 29-годишният пианистът Сергей Редкин, който е родом от далечния руски град Красноярск. Той започва да свири на пиано на 5-годишна възраст, а когато е на 13, постъпва в специалното музикално училище към Консерваторията в Санкт Петербург. Международната му кариера стартира, когато 
15-годишен започва да изнася солови концерти в Русия, Германия, Швейцария и Полша
На 16 години свири с оркестъра на Мариинския театър под палката на маестро Валерий Гергиев в Мадрид, Будапеща, Люцерн, следват гастроли в почти всички европейски държави. А тази година младият пианист спечели втора награда в конкурса на кралица Елизабет. Русенци ще чуят Сергей Редкин на 28 септември в концерта на камерния ансамбъл „Софийски солисти“ под диригентството на Пламен Джуров. Той ще изпълни Първия концерт на Шнитке за пиано и струнни. 
Сред събитията на фестивала ще бъде и концертът на Симфоничния оркестър на Българското национално радио под палката на маестро Марк Кадин – на 22 септември ще изпълнят стилна програма, наречена „Рапсодии“, в която ще прозвучат произведения от този жанр на Веселин Стоянов, Клод Дебюси, Ференц Лист, Джордже Енеску. Очаквано, финалът на тази програма ще бъде поставен от бележитата рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров. 
На фестивалната сцена се очаква да гостува също и Софийската филхармония, с която нейният главен диригент Найден Тодоров ще се завърне за първи път в Русе след като напусна града, затваряйки страницата на продължителния си период на директорстване на Русенската опера. Столичните филхармоници ще гостуват този път с Брамс и Менделсон, като в Брамсовия концерт за цигулка солист ще бъде друг обичан от русенци виртуоз – Минчо Минчев. 
Именитият русенец Светлин Русев пък е подготвил специална изненада за публиката
След като на 26 септември той и пианистката Йоръм Сон изпълнят своята програма със заглавие „Love Music“ – букет от Крайслер, Ваксман, Корнголд, както и неизпълняваната досега в Русе Соната за цигулка и пиано на Рихард Щраус, двамата музиканти ще предложат на зрителите в залата да си поискат 10 (!) биса. Това е едно сериозно предизвикателство към почитателите на Светлин, каза Ива Чавдарова, според която не е зле още отсега русенци да си намислят кое произведение да си пожелаят да им изсвири известният им съгражданин. 
Другото изкушение в афиша са двете джаз вечери – на 29 септември друг музикант, чийто път в изкуството тръгва също от русенското Музикално училище, Теодор Петков, излиза на сцената със своето Джаз трио, заедно с басиста Васил Хаджигрудев и перкусиониста Борислав Петров. На 2 октомври сцената ще превземат хората от секстета на Михаил Йосифов – тромпетистът, който е и преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, ще поднесе музикална почит към 100-годишнината на патрона на Академията. Мишо Йосифов ще направи това заедно с Александрос Красидис, саксофон, Красимир Зафиров, китара, Николай Костадинов, пиано, Калина Андреева, контрабас, Ивайло Манев, барабани. 
На 3 октомври за пореден път ще бъде спазена традицията 
финалната точка на многострадалното издание на „Мартенски музикални дни“
да бъде сложена от възпитаници на НУИ и с една световна премиера. Фестивалният оркестър отново ще се събере под палката на Емил Табаков, а солисти в концерта ще бъдат Светлин Русев и сопраното Красимира Стоянова. Тя ще изпълни „Четири последни песни“ от Рихард Щраус. А Светлин Русев ще бъде солист в най-новото произведение на маестро Табаков, което ще прозвучи за първи път – Концерт за цигулка, написан специално за Русе, за фестивала и за Светлин Русев.
За всичко това, както и за всички допълнения, новини или промени в афиша на „Мартенски музикални дни 2020“ ценителите ще могат да се информират от новия сайт на фестивала. Той е със съвременен и атрактивен дизайн, като предлага богата информация на български и английски език за програмата и участниците във фестивала, новинарски модул и много снимки. 
Освен това платформата предлага на гостите на Русе и информация за хотели и заведения, което да ги улесни да планират престоя си в града по време на събитието. През новия сайт от 30 август ценителите на музиката ще могат също и да си закупят билети за концертите в програмата на фестивала, обясниха от Общината -организатор на музикалното събитие. Уеб сайтът, създаден по повод 60-годишнината на МФ „Мартенски музикални дни“, е финансиран от Община Русе и е дело на екипа на русенското дизайнерско бюро „Форма дизайн и иновации“ с управител Венелин Молнар, което има богат опит в изпълнението на подобни продукти.
Показателно е, че само от първите дни на появата на новия сайт той вече има множество посетители – при това те са не само от България, но вече са десетки посещенията на хора от Китай, Индия, Германия и Великобритания, уточниха от общинския отдел „Култура“. Оттам добавиха също, че предстои обогатяването на платформата и нейното развитие. През следващите години на сайта ще се публикува и ретроспективна информация за програмата и участниците в изминалите издания на музикалния форум – един уникален снимков, аудио и видео архив, който предстои да бъде дигитализиран като част от българското културно наследство.