Мистериозната декоративна каменна колона, поставена в началото на миналия век при скосяването на дунавския бряг към Конския плаж под хотел „Рига“, който си отиде с ремонта на кея и вече е само част от спомените, отново изплува от водите на Дунав. Това стана благодарение на спадналото ниво на реката. 
Колона буди много въпроси и не дава мир на изследователи, краеведи и колекционери. Има идея да бъде извадена от реката и след реставрирането й да бъде поставена на старото си място. За да се случи това обаче, трябва да се извърви сложна процедура и да се получи съгласие от Община Русе.
Фрагментът от колоната е с дължина 1,15 м, диаметър 0,60 м и основа 0,60 на 0,60 м. Теглото му е 500 килограма. Кога точно е поставена колоната все още е въпрос на изследвания. Безспорен факт е, че е заснета през 1922 година. Не се знае и кога точно е съборена. По сведения на живели до 1964 година в Русе представители на унгарската държавна корабоплавателна компания, по тяхно време тя вече е лежала до една от кабинките на Гранична полиция /тогава милиция/ и използвана като... бариерна рампа. Бутната е под водата без никаква мисъл за историческата й стойност по-късно, вероятно при реконструкция на кея.

Стоян СТОЯНОВ