През февруари 1978 г. госпожа Л.Х. Уигинс от Грийнсбъро, Северна Каролина, изпраща в списанието за рецепти, домашна декорация, градина и пътешествия „Southern Living“ рецепта за торта „Колибри“ и тя веднага става най-популярната в изданието. Тортата от три сочни блата, в които се виждат парченца банани и ананас, и с глазура от крема сирене същата година печели голямата награда за най-добра торта - „Синя лента“, на щатския панаир в Кентъки и се превръща в южняшка класика.
За г-жа Уигинс се знае много малко - тя била вдовица от Вирджиния, която работела като икономка в Университета на Северна Каролина, починала през 1995 г. на 81-годишна възраст. Когато през 2014 г. журналистът Карл Уилсън припомня тази история във вестник „Greensboro News & Record“, той моли читателите, ако някой от тях е познавал г-жа Уигинс или има повече информация за нея, да я сподели с него. Никой не му се обажда, а Уилсън заключава: „Мистерията на г-жа Л.Х.Уигинс все още остава“.
Всъщност мистериозната г-жа Уигинс може би е първата, която създава трипластова версия на торта „Колибри“, но не е първата, направила тортата. На 7 септември 1969 г. кулинарният редактор в „The Charlotte Observer“ Хелън Мур пише, че се е натъкнала на рецепта за торта, наречена „Доктор Бърд“ („Doctor Bird Cake“), която носи името на националната птица на остров Ямайка. По-скоро това е кекс, в който има парченца консервиран ананас, сок от ананас и кубчета банани. През 1980 г. Мур отново публикува рецептата, като вече пояснява, че тя е дошла като част от комплект рекламни материали, изпратени от авиокомпания „Air Jamaica“.
Ямайка е тропически остров в Карибско море, на който в изобилие растат банани и ананаси. Дори в герба на републиката, която извоюва независимостта си от Великобритания през 1962 г., има изобразени цели 7 ананаса. Друг национален символ е едно мъничко птиченце - колибри с латинското име Trochilus polytmus. На острова го наричат Доктор Бърд или Докторска птица, защото с дългия си клюн изследва цветята, също както лекар преглежда пациент. В Ямайка използването на банани и ананас в храната е нещо напълно нормално, върху което местните дори не се замислят.
Дали там е измислена тортата „Колибри“, е доста спорно, но безспорно е, че този удивителен сладкиш с тропически вкус е един от най-добрите маркетингови ходове на новосъздадената през 1968 г. авиокомпания „Air Jamaica“, която избира за свое лого миниатюрното колибри. Малко след това Съветът по туризъм на Ямайка решава да рекламира красотите на островната държава и приготвя комплект прес-материали, които разпраща в различни медии в Щатите, за да привлече американски туристи. Както съобщава вестник „Kingston Daily Gleaner“, комплектите съдържат рецепти за ямайски традиционни ястия, но адаптирани към американския вкус, включително и рецепта за торта „Колибри“. Според кулинарните историци тортата носи името на националното птиче, защото е толкова сладка и ароматна, че привлича дори колибритата. Според шегаджиите пък тя е кръстена така, защото е толкова вкусна, че кара хората да писукат като птици.
Всъщност първите писмени сведения за добавянето на банани в тесто са от 1932 г., а използването на консервиран ананас заедно със сока му от 1930 г., все по време на Голямата депресия. Споменава се например Райска торта, която съдържала и нарязани фурми, ядки и канела. Прочутата американска обърната ананасова торта е от още по-ранни години - първата й писмена рецепта е от 1923 г. Новото, което внася тортата „Колибри“ в сладкарството в началото на 70-те години, е комбинирането на банани и ананас.  На 26 февруари 1972 г. във вестник „Mexico Ledger“ се появяват три идентични бананово-ананасови рецепти без използването на ядки и глазура под имената „Доктор Бърд“, „Тортата, която няма да е последна“ и „Тропическа торта“. Името торта „Колибри“ се появява за първи път на 1 март 1972 г. в обява във вестник „Edwardsville Intelligencer“ за кафене в Сейнт Луис, което предлага торта „Колибри“ за 2.85 долара. Няколко години по-късно, на 13 юни 1976 г., „Port Arthur News“ съобщава, че г-жа Скот Б. Херин е спечелила първо място в кулинарен конкурс с рецепта за торта „Колибри“. Три дни по-късно вестникът пише: „Рецептата на г-жа Херин за торта „Колибри“ доказа своята награда. Един наш служител я изпече и я донесе в офиса. Тортата оцеля много кратко време“.
Тъй като тортата е лесна за приготвяне, са се появили много нейни варианти. Един от тях с нарязан консервиран ананас, но без банани, е наречен Бабината торта, има и ананасова версия с по-малко банани, но с прибавен кокос, която се нарича Смачкана торта. Най-духовито е името Проповедническа торта - защото всички необходими продукти могат да се намерят в килера и тя може да бъде забъркана веднага, когато без предупреждение на прага се появи някой важен като проповедник например.
За успокоение на природозащитниците - никога и по никакъв повод при приготвянето на тортата не е пострадало нито едно колибри. Освен ако не е преяло само с ядливите цветя, с които в Ямайка традиционно се украсява сладкишът.

Торта „Колибри“ /по Джейми Оливър/

Необходими продукти:
за блатовете:
250 мл олио
350 г брашно
1 бакпулвер
1 ч.л. канела
350 г фина захар
4 зрели банана
425 г парченца ананас от консерва
2 яйца
1 ч.л. ванилов екстракт
50 г орехи
сол
за крема:
400 г пудра захар
150 г безсолно масло
200 г крем сирене
2 лайма
За украса:
50 г орехи
Начин на приготвяне:
В купа се смесват сухите съставки - брашното, бакпулверът, захарта, канелата, солта и нарязаните орехи. В друга купа се намачкват бананите, които е добре да са презрели. Парченцата ананас се прецеждат, като се запазва малко от сока. Парченцата се нарязват на по-ситно. Добавят се олиото, ваниловият екстракт, яйцата и се разбърква. Течните съставки се прибавят към сухите и се разбъркват с шпатула до хомогенност.
Откопчаваща се форма за торта се застила с хартия за печене, която се намазнява леко. Сместа се изсипва върху нея и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса 35-40 минути. Блатът се оставя да се охлади.
Маслото със стайна температура се слага в купа заедно с крем сиренето и пудрата захар. Разбива се с миксер. Добавя се фино настърганата кора на половин лайм, както и сокът на целия. Разбърква се до гладкост.
Охладеният блат се разрязва хоризонтално на две или три части, които след това се слепват с крем. Сглобената торта се намазва с крем отгоре и отстрани и се посипва с орехи.