Общинският съвет застана категорично с 42 гласа „за“ зад идеята за построяването на втори мост над река Дунав между Русе и Гюргево. 
„Това е проект с геополитическо значение, от който Русе има нужда от години. Вторият мост ще предостави железопътна и пътна линия над река Дунав, както и още много възможности, за да може Русе да се обособи като речна столица на България“, коментира общински съветник Валери Иванов /АБВ/, който е и вносител на предложението. 
Подкрепа изрази и председателят на групата съветници от ГЕРБ Бедрос Пехливанян: „Русе има уникалната териториална даденост за три вида транспорт. Позицията на държавата и нашата трябва да е ясна, че искаме този мост да бъде изграден в Русе“.
Дисонанс в общия тон внесе Юрий Георгиев от „Демократична България“.
„Всеки желае изграждането на втори мост в Русе, но предложената декларация днес не съдържа принципна позиция и вярвам, че е в подкрепа на конкретен бизнес проект“, коментира Юрий Георгиев и предложи оттеглянето на декларацията за преработка. 
Намекът му за лобизъм визираше американската фирма „Large infrastructure projects“, която разработва проект и присъства в оригинала на декларацията. 
„Cлyшaм и нe вяpвaм нa yшитe cи - стaвa дyмa тoчнo зa пpинципнa позиция, кaкъв лoбизъм! Гoвopим зa идeeн пpoeкт, кoйтo нe peшaвaмe ниe, oбщинcкитe cъвeтници, кaкъв дa бъдe и кoй дa гo нaпpaви. Hиe cмe длъжни кaтo мecтeн пapлaмeнт дa дaдeм пpинципнo cъглacиe“, зaяви Baлepи Ивaнoв.
Противоречието беше изгладено след изказване на д-р Теодора Константинова. Валери Иванов се съгласи на редакционна поправка в декларацията - думата „проектът“ да бъде заменена с „идеята“. Така се стигна до обединената подкрепа за документа на всички съветници.