Над 300 000 души са се подписали за референдума, иницииран от президента Росен Плевнелиев. Това съобщи проф. Георги Близнашки, един от инициаторите на подписка допитването за изборното законодателство. По думите му повече от половината изискуеми 500 000 подписа са били събрани още миналата седмица.

Според предложението на президента заедно с евроизборите през май трябва да се провере референдум с три въпроса: дали да има мажоритарен елемент в изобрите, за въвеждане на дистанционен електронен вот и задължително гласуване на избори и народни допитвания.

„Полагаме огромни усилия. Тези няколко дни до края на месеца са решаващи. Желанието ни е да ги съберем колкото се може по-рано, за да окажем натиск върху мнозинството в Народното събрание за провеждане на референдума заедно с европейските избори, какъвто е изначалният замисъл на държавния глава", каза още Близнашки.

По думите му все още има възможност допитването да бъде заедно с евроизборите.

„Дори само едно от предложенията на президента да бъде прието, това ще бъде пробив в днешното политическо статукво, а ако кумулативно се въведат тези иновации, тогава ще имаме съвсем друга картина на народното представителство", коментира още експертът по конституционно право.