Д-р Ева Цонкова е завършила медицина във Варна през 1990 г., а 6 години по-късно придобива специалност по детски болести. Има специализации по детска гастроентерология и по коремна ехография в детска възраст. Доктор е по медицина. От 11 години е началник на отделението по педиатрия на УМБАЛ „Канев“.

- Д-р Цонкова, повече ли са заболелите деца от Делта варианта на Ковид-19 в сравнение с предишните варианти?
- Ако приемем първоначалната теория, че младата и детска възраст е пощадена при първия вариант, т.нар. Ухански, сега случаите сред деца смятам, че са малко повече, отколкото в началото на пандемията.
- Симптомите при този вариант различават ли се и какви са?
- В началото на пандемията по-големите деца съобщаваха за загуба на вкус и обоняние. Сега този симптом отсъства. При нито едно дете от наблюдаваните от нас не сме го срещали. Сега присъстват общи симптоми  от страна на дихателните пътища - хрема, кашлица, болки в гърлото, понякога температура, като част от децата имат прояви от страна на стомашно-чревния тракт като гадене, повръщане, коремна болка и диария.
- Какви могат да бъдат усложненията и има ли такива при децата, както при по-възрастните пациенти?
- При възрастните голяма част от усложненията са свързани с прогресиране на дихателната симптоматика, с развитие на дихателна недостатъчност, която се нуждае от кислородолечение и съответно апаратно дишане. За щастие, при деца такива тежки състояния няма. На този етап децата, които са били в отделението,
или изобщо не са имали нужда от кислородолечение, или са се повлиявали от кратковременно подаване на кислород чрез маска
Симптоми, свързани с тромботични прояви, каквито се срещат при възрастни, при деца не са наблюдавани при нас, но ние правим съответните изследвания и там, където се налага, правим необходимата профилактика. Тук е мястото да обърна внимание на сериозното усложнение, описвано в литературата, което ние и миналата година наблюдавахме - т.нар. постковиден синдром. На латински това е MIS-C - Мултисистемен инфламаторен синдром при деца. Това е едно състояние, което се развива три-четири седмици след прекарана ковидна инфекция, понякога дори безсимптомно с обичайни респираторни прояви и е свързано с патология от страна на различни органи и системи - дихателна, сърдечно-съдова, стомашно-чревна. Това е състоянието, което безпокои повече педиатрите, защото
т.нар. тежка възпалителна реакция, засягаща всички органи и системи, се овладява по-трудно и по-трудно се поддава на лечение
Обичайно при тестване тези пациенти са отрицателни за Ковид-19. Единствено при изследване на антителата откриваме, че са прекарали заболяването.
- Това означава ли, че в семействата на тези деца е имало заболели с Ковид-19, но децата не са били изследвани, защото са нямали симптоми, за да се разбере дали са се срещали с вируса? 
- Най-често в семейството става контактът, така че би могло да бъде и това причината.
- Тук излиза въпросът за тестването на децата, който сега е много актуален заради започването на учебната година. Според вас децата трябва ли да се тестват в училище и извън него?
- Смятам, че учениците трябва да се тестват, но не бих могла да кажа с каква честота трябва да става това, защото всички разбираме, че е неразумно всяка седмица да се случва, а и технически е трудно осъществимо. Според мен, когато в семейството има болен, е добре да се тества и детето, защото
безсимптомното протичане не означава, че вирусът не засяга различни органи и системи
и като късно усложнение да се появи мултисистемния инфламаторен синдром. В Русе миналата година имаше две деца в училищна възраст с подобен синдром, на които  тестовете за Ковид-19 бяха отрицателни и единствено изследването за антитела показа, че са се срещали с вируса.
- Много от родители се притесняват от метода, по който се взема пробата за теста за коронавирус. Дали ако се приеме формата на по-щадящия метод, който е през устата, това би намалило притеснението?
- Според мен да. Предполагам, че част от притеснението на родителите е заради начина на тестване поради чисто механичния дискомфорт на децата. Ако тестът позволява да се вземе през устата, може би ще е по-щадящо. Тук ще отворя една скоба, в Нидерландия за най-малките са измислени близалки за тестване, което е прекрасен начин да бъдат спокойни родителите и да бъде направен и тестът. В България няма такава практика. 
- Как е правилно да се подсили детската имунна система?
- Имунната система е един доста фин механизъм, който малко се влияе от външни въздействия, засилването на имунитета малко зависи от витамини, билки и т.н. Да, те имат общоукрепващ ефект, но имунният отговор е много индивидуално нещо. Поради това
злоупотребата с имуномодулатори и имуностимулатори може да има и обратен ефект
тоест ние да провокираме един свръхостър имунен отговор, който да се изрази в т.нар. цитокинова буря, или пък късните последици от безогледното даване на имуностимулатори на един застрашен индивид може да се изяви под формата на автоимунно или друго заболяване. Така че имуномодулатори и имуностимулатори трябва да се дават по предписание на лекар и под лекарски контрол и не на всяка цена.
- Предвид предстоящото започване на учебната година се появиха много енергични движения на родители, които са против онлайн обучението. Какво са вашите наблюдения върху детската заболяемост?
- Нашите наблюдения са, че децата в кърмаческата, яслената, градинската и ранноучилищната възраст боледуват по-леко. При тийнейджърите поради физиологичните особености, настъпили в техния организъм, се предполага малко по-продължително заболяване, малко повече доближаващо се до клиничната картина при възрастните. Ако трябва да кажа своето мнение, смятам, че децата в по-малка възраст са по- защитени и може би,
ако се налага онлайн обучение, то да започне низходящо, от по-високите класове към по-ниските
поетапно, защото по-големите деца боледуват малко по-продължително и тежко.
- Все по-разпространено е мнението, че онлайн обучението е пагубно за психиката на учениците.
- За съжаление, през последната година и половина се наблюдава едно зачестяване на неврозите при деца, точно свързани с липсата на социални контакти, с продължителното стоене пред електронни устройства, с напрежението заради усещането за несвършена работа, защото децата често учат сами. 
- Дилемата е много сериозна, от едната страна е физическото здраве, а от другата - психичното здраве на децата.
- Има един такъв момент, че ние ги ограничаваме от училище, но пък дали те не се събират извън училище. Факт е, че когато учениците са на онлайн обучение, хоспитализациите намаляват не само от Ковид-19, а изобщо от респираторни инфекции. Така, че е важно за намаляване на инфекциите, но няма статистика дали това намалява болните от Ковид-19. И тук пак ще кажа, че те се заразяват освен в училищната и в семейната среда.
- Какво е вашето мнение за ваксинирането на децата?
- С разрешаването на ваксините за деца над 12 годишна възраст до 18 години се отвори дискусия за приложението им. Базирайки се на дългогодишния опит с други ваксини, които са ликвидирали много и особено опасни инфекции, животозастрашаващи и инвалидизиращи заболявания, смятам, че всяка ваксина има своето място, както и тази. Лично моето мнение е, че
би било добре децата да се ваксинират, след като родителите вземат информирано решение за това
- Какви са притесненията на родители спрямо тази ваксина?
- Всеобщата мантра, че няма достатъчно информация и краткото време, за което били направени ваксините. Едва ли за някоя друга ваксина е имало толкова много информация, както за тези срещу Ковид-19. Вече всеки може да изреди поне пет фирми, които произвеждат тези ваксини, и да изброи механизма им на действие. Фирмите, които ги произвеждат, не са случайни и не смятам, че някоя от тях би си заложила името и да пусне нещо, което не е проверено или увреждащо. Процентът случаи на усложнение и неблагоприятен изход след прилагане на ваксина е толкова нисък, че е пренебрежим от статистическа гледна точка. Сред деца дори не съм срещала статистика за увреждане или усложнения при приелите ваксина.
- Работата на педиатрите в тази епидемична обстановка промени ли се, предвид на това, че притесненията на родителите са много по-големи?
- Знаете ли, в момента най-общо мога да разделя родителите на две категории. Едните, които активно се интересуват и търсят информация и искат да изследват себе си и децата. Другите са придобили малко синдрома на щрауса, не се интересуват много от ситуацията и
ако детето им се разболее и има препоръка от лекар да се направи тест за Ковид-19, те отказват в повечето случаи
- Накрая съвет към родителите?
- Да се доверят на мнението и препоръките на специлиста. Самолечението или лечението по интернет не е помогнало на никого. Ако наблюдават симптоми, които продължават повече от три денонощия, без тенденция да се подобряват, задължително да потърсят помощ от лекар. 

Силвия ДИМИТРОВА