Д-р Ева Цонкова завършва медицина в Медицинския университет-Варна през 1990 година. Веднага след дипломирането си започва работа като участъков педиатър в бившата Трета поликлиника /сега ДКЦ-2/. Шест години по-късно взема специалност „Детски болести“ и от февруари 1997-а започва работа във Второ детско отделение на тогавашната Многопрофилна болница /днес УМБАЛ „Канев“/. От 2010 година е началник на обединено отделение „Педиатрия“, което включва лечение на деца от раждането до 17-годишна възраст. 
През 2016 година д-р Цонкова защитава дисертация „Бъбречно-каменна болест в детска възраст“ в Медицински университет-Варна и става доктор по медицина. Има и магистърска степен по здравен мениджмънт.

- Д-р Цонкова, в сряда изписахте от отделението 12-годишно момиче, което страда от синдром на Рей. Какво представлява това рядко заболяване?
- Заболяването Рей синдром се причинява от аспирин. Този медикамент е забранен за ползване от деца до 12-годишна възраст като противотемпературно средство. За висока температура малките деца трябва да приемат други медикаменти, но родителите не са знаели и са дали аспирин на детето си, чиято температура се е повишила. Даването на аспирин при грип или варицела на децата обаче води до тежка чернодробна и мозъчна увреда, които са характерни за синдрома на Рей.
В литературата се описва смъртност от 30% до 40%
В конкретния случай момичето заболява от грип, вдига висока температура и на 31 януари майката му дава медикамент, съдържащ аспирин. След като това не помага и състоянието му се влошава, момиченцето беше прието в Инфекциозно отделение със симптоми на остра грипна инфекция. Три часа по-късно състоянието му изключително рязко се влоши, дишането му започна да спира, получи неврологични прояви като трепет на крайниците и промяна в съзнанието. Веднага бе приведено при нас, откъдето го вкарахме в Интензивно отделение на изкуствено дишане. Изследванията показаха завишени чернодробни показатели. Свикахме Лекарска консултативна комисия от инфекционист, педиатър, анестезиолог и дежурния лекар в болницата, която постави диагнозата синдром на Рей. Започнахме комплексно лечение срещу инфекцията, чернодробната увреда и мозъчните прояви, но
първите две денонощия бяха на живот и смърт
Външният вид на детето направо ме плашеше, но постепенно започна да се оправя и бе приведено в Детско отделение. След подобряване на функциите на черния дроб и на мозъка на 12 февруари детето беше изписано в добро състояние. Изключително съм доволна от този позитивен резултат и благодаря на целия екип в комисията за усилията, с които работи, за да върнем към живота момиченцето без остатъчни прояви. Затова апелирам към родителите да не дават аспирин на децата си по никакъв повод, докато не минат 12-годишна възраст, за да не ги хване синдрома на Рей.
- В отделението има ли други деца с редки заболявания?
- Проблем са децата с вродени аномалии на сърцето и на централната нервна система. Голяма част от тях нямат имунитет, защото са освободени от поставяне на имунизации и боледуват по-тежко. Като постъпят при нас с инфекция, която изисква лечение, усилията за стабилизирането им са много повече. Но да чукам на дърво, за миналата година в отделението няма нито едно починало дете.
- При вас постъпват и деца с диабет още от ранна възраст. Как постъпвате с тях, след като в отделението няма детски ендокринолог?
- Действително,
годишно в отделението постъпват около 4-5 деца с новооткрит диабет
Тези малки пациенти идват при нас с усложнението на деабета - кетоацидоза. Веднага ги реанимираме и след стабилизиране на кръвната захар ги препращаме в специализираните клиники за детска ендокринология във Варна или София, където поведението на малките пациенти се уточнява, назначават им се терапия и лечение, а родителите се обучават да мерят кръвната захар и да поставят инсулин по назначена схема. Най-пресен е примерът с 13-годишно момче, което дойде при нас в неделя с кетоацидоза и в сряда го изпратихме в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна.
- Не е ли учудващ фактът, че напоследък диабетът се проявява в много ранна детска възраст?
- Това действително е така, но засега учените не могат да кажат на какво се дължи. По литературни данни
детският диабет се увеличава в света, и то в държави с много добър начин на живот
Причините са много и комплексни - от начините на хранене до увреждане на панкреаса, който произвежда инсулин. В годините назад в отделението дори постъпи дете на 11 месеца с диабет. Това беше голям шок за родителите, защото болестта се контролира много тежко в тази възраст, но те се справиха и сега детето им под контрол. 
- Какви вируси връхлитат малките деца в момента, когато в Русе все още върлува грип?
- Есенно-зимният и ранно пролетният сезон са характерни с вирусните инфекции. Най-често в пространството циркулират респираторно синцитиални вируси, аденовируси, риновируси и, разбира се, грип и парагрип. Те поразяват предимно деца в ранна възраст, особено застрашени са тези, които посещават ясли и детски градини. По-защитени са учениците, тъй като те вече имат изградени имунитети срещу тези вируси, защото са се срещали с тях в ранната си възраст и прекарват по-леко болестите.
Важно е да уточня, че в последния месец, когато в Русе се заговори за грип, приемът в отделение „Педиатрия“ се увеличи.
Всеки ден при нас идват деца с висока температура, отпадналост, кашлица
Тези остри симптоми водят до усложненията при грип след прекарана остра инфекция вкъщи и те идват при нас с усложнения на долните дихателни пътища, бронхиолити и бронхопневмонии. Това доведе до увеличаване на натовареността в отделението и при 40 легла в момента имаме 58 деца на възраст от 1 месец до 17-годишни ученици с усложнения на долните дихателни пътища. За тях са поставени допълнителни легла, но това нарушава лечебния процес, защото излекувани вече деца се разболяват наново от приходящите болни. Персоналът прави всичко възможно да групира пациентите по давност на заболяванията, но коридорите са общи и контактите няма как да се избегнат.
- Какво лечение прилагате за тези деца?
- На първо място лечението е антибактериално, защото то овладява усложненията. Прилага се още антибиотично, инхалаторно и противовъзпалително лечение. Разбира се, като ги изпишем, те продължават лечението вкъщи поне още седмица, след което идват при нас на контролни прегледи.
- Имахте ли пациенти с доказан грип и от кой тип беше той?
- Да, за този месец с доказан грип тип А бяха около 10 деца. Важно е да уточня обаче, че не всички пациенти бяха изследвани, защото
голяма част от тях дойдоха при нас с усложнения на болестта
и не беше нужно да се изследват, а веднага трябваше да се премине към овладяване на бронхиолита и бронхопневмонията. По-важното е, че до трайни усложнения не се стигна.
- Обстановката в отделението по педиатрия е коренно променена от две години. Това помага ли за качественото лечение на децата?
- Разбира се. За майките вече има много по-добри битови условия. Те ползват самостоятелни санитарни възли до всяка болнична стая, в която има по две легла за деца и самите тях. Така лечебният процес протича много по-ефикасно както за пациентите, така и за персонала.
Дефицитът на медицинските сестри и при нас е много сериозен
В момента разполагаме с 20 сестри и пет вакантни длъжности. Освен това сред тях има и пенсионерки, които са енергични и активни и добре си вършат работата, но е време да се смени възрастовият състав. Лекарите сме осем - шестима педиатри и двама специализанти, но търсим поне още един специализант и един педиатър. Така сутрин в отделението ще има по четирима лекари, което ще улеснява работата им.