Последните мерки от Министерството на здравеопазването са щадящи и определят редица ограничения за работа, събирания и бизнеси на затворено. Мерките на открито са по-либерални. Това коментира служебният премиер Стефан Янев по повод информацията от днес, че в страната предстои въвеждане на нови ограничителни мерки.

Механизмите за компенсация са в обичайните рамки 60 на 40. Тези средства ги няма и зависят от актуализацията, посочи премиерът.

МЗ все пак събра кураж за мерки. Репликата на министър Кацаров, че ги прилага с нежелание, компрометира. Отговорността е на тези, които чертаеха разделителни линии. Доктор Кацаров е с антиваксърски възгледи, неговите действия не допринесоха за управлението на ковид кризата. Всичко това доведе до там медиците да се борят сами, а ние си играем на избори. Кое мотивира решението да даряват ваксини, заяви д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ-СДС.

Стефан Янев уточни, че даренията и продажбата на ваксини задължително трябва да минат през ратификация, защото това са тристранни договори. Министерският съвет е отправил тези решения към НС за ратификация. Ако не стане на време, ще има репутационни щети за България, смята премиерът.

Народното събрание е поставено да носи отговорност за решение, от което МС бяга, отговори Дариткова.

Няма направено дарение или продажба преди да е направена ратификация, категоричен беше Стефан Янев.