Едно впечатляващо ревю във вторник вечерта в Доходното здание беше необичайно и колоритно отбелязване на 30-годишнината на независимостта на Украйна. В ревюто бе съчетана културата на двете страни с колекцията от бижута на украинската дизайнерка Мирослава Салюк и дрехите с етно мотиви на българската модна къща „Елена Христова“. Това е доказателство за силната връзка между украинския и българския народ, бяха единодушни посланикът на Украйна в България Н.Пр. Виталий Москаленко и почетният консул Пламен Бобоков, които с интерес изгледаха ревюто и след това отделиха от времето си, за да отговорят на въпросите на „Утро“.

- Господа, повод за това красиво събитие е 30-годишнината от независимостта на Украйна. Разкажете, моля, за значението и отбелязването на този празник?
Н.Пр. Виталий Москаленко: Днес празнуваме не само 30-годишнината на независимостта на моята страна, а и възстановяването на независимостта, която сме имали в резултат на революцията в Украйна през 1917-1921 година. Искам да подчертая, че днес всъщност успоредно празнуваме и 30-та годишнина от възстановяването и на българо-украинските дипломатически отношения, чието начало е поставено в далечната 1918 година. 
Пламен Бобоков: Това е един прекрасен празник. Голяма Украйна и украинският народ след столетия на борба за самоопределяне преди 30-години получи своята независимост и се развива по много правилен път. С желание за интеграция в европейските структури и по пътят на демокрацията и правовия ред. Ежедневно Украйна отстоява своята независимост. Нещо много важно ще си позволя да кажа – свободата, независимостта и демокрацията- това не са дарове от Господ, а награди за тези, които ежедневно се борят за тях.  
- Като почетни гости на ревюто на украинската дизайнерка Слава Салюк и Модна къща „Елена Христова“, как оценявате това културно събитие в Русе?
В.М: Аз съм имал възможност да присъствам на много подобни събития, но тук, в Русе, всичко е направено много фино и подредено. Събитието беше с добър вкус и най-важното – със сърце. Герданите на нашата дизайнерка на бижута съвпадаха с облеклата на българската модна къща, което подчертава близостта на двете култури – българската и украинската. Събитието беше великолепно!
П.Б: Наистина прекрасна организация, събитие на високо ниво и стил. Много съм доволен. Русе се представи пак като един достоен европейски град!
- Как се развиват българо-украинските взаимоотношения?
В.М: Почетният консул в Русе Пламен Бобоков полага невероятни усилия украинско-българските взаимоотношения да бъдат по-дълбоки и по-активни. Както в културния смисъл, така и икономически, също и политически. Изхождайки от тази теза, бих искал да кажа, че украинско-българските отношения сега се намират на много сериозно и фундаментално ниво. България оказа поддръжка на Украйна в нейните евроатлантически стремежи.
П.Б: Поласкан съм от високата оценка, наистина се опитвам да направя каквото мога, защото аз обичам България, обичам и Украйна. Това са два братски народа. В Русенският университет има доста студенти от Украйна, които учат и това е една добра основа, разбира се, може още и още. Много има да се направи и се надявам това културно сближаване да помогне в тази насока.
- Според вас какво още може да се направи в тази насока? Има ли липси в двустранните отношения?
П.Б: Липсва например провеждането на бизнес форум, който може да се организира двустранно - в Русе и в Одеска област. Има желание от местната власт да възстановят побратимяването с град Измаил, прекрасен и красив град. Каквото е по силите ни, ние го правим. 
В.М: Бих казал, че Русе и Измаил са практически граничещи си градове по река Дунав и сам Господ заповядал те да бъдат побратими. Най-важното е, че има желание и воля за едно такова сътрудничество. Това го казвам след посещението ми в кметството и ръководството на града, където станахме свидетели на желание за развитие на взаимоотношенията между двете страни. Както знаете, в Одеска област живее най-голямата историческа българска група извън граница. Те са почетни граждани на Република Украйна.