Разливите от гудрон в района на старото сметище вече се разчистват. Още в понеделник Общината официално е уведомила фирмата, която отговаря за гаранционното обслужване на рекултивираното депо, а разчистването е започнало във вторник рано сутринта. Нефтеният отпадък, който през годините е бил изхвърлян на старото депо, е бил събран на купчина, а вчера беше натоварен и извозен към загробваща яма.
„Гудронът ще бъде окончателно заровен на мястото на същото старо сметище, което е рекултивирано. Ще бъдат направени строително-монтажни работи – посипване с камъни, с варов разтвор и поставяне на геомембрана. След това следват биологични мероприятия като затревяване и засаждане на друг вид растителност, както е по договора с фирмата изпълнител“, обясни директорът на дирекция „Екология и транспорт“ Любомир Владимиров.
Според договора с фирмата изпълнител за рекултивация на старото сметище гаранцията е до 2024 г. Самата рекултивация е изпълнена според договора, но тъй като проблемът с гудрона се появява всяко лято при горещините, ще се направи анализ какво може да се предприеме.
„За съжаление, в миналото не е имало технология за допълнителна обработка на тези остатъчни продукти и сме принудени да решаваме въпроси от недалновидни решения по отношение на екологичната сигурност и екологичните норми в града. В момента гудронът не може да бъде използван или обработен по някакъв начин, единствено можем да продължим да укрепваме старото сметище, да подновяваме работата по рекултивация“, каза още Владимиров. Той успокои, че няма опасност за хората заради изтичането на гудрона, което вече е ликвидирано.