Имотът, който по-зрелите русенци познават като „завод „Петър Караминчев“, се продава и скоро ще има нов собственик. 
„Утро“ успя да се свърже с човека, който в момента се занимава с разчистването на терена. Петър Димов се представи като представител на сегашните собственици и заедно с това като представител на бъдещите собственици. Ето какво обясни той за „Утро“: „В момента старият собственик разчиства терена, тъй като предстои продажба на имота. Израсналата гора беше непроходима, а като прибавим и полусрутената сграда в двора, която определено е опасна, ситуацията допреди дни беше идеална тук да се снима „Сървайвър“.
Като получим разрешителното от Общината за събарянето на сградата, кранът чака в двора - ще я съборим веднага, увери Димов. И изрази готовност да разкаже за плановете на новия собственик, след като сделката по покупко-продажбата стане законен факт. 
Тази информация бе потвърдена официално и от Общината: „Горепосоченият имот има нов собственик. От него получихме информация, че са предприети мерки за почистване на терена от избуялата растителност, както и мерки за обезопасяването на терена, съгласно издадено предписание от Община Русе. Към този момент в Община Русе е получено искане за одобряване на план за безопасност и здраве за събаряне на съществуващите на терена полуразрушени сгради“. Така отговори на въпрос на „Утро“ за сегашните енергични действия в двора на някогашното предприятие зам.-кметът Магдалина Илиева.
Както стана ясно, сделката е договорена, но предстои да бъде окончателно финализирана - и това ще стане след разчистването на терена.  
Всичко това обяснява чудото невиждано, което от седмица кара русенци да не вярват на очите си. След като преди повече от десет години на мястото на разрушения грамаден завод „Петър Караминчев“ израсна и се разлисти гора от див орех, само за няколко дни тя изчезна! 
Хората години наред предпазливо надничаха през оградата към джунглата в направения преди време изкоп, като не криеха, че се притесняват от вероятно въдещите се там змии, гущери, бездомни кучета и прочие неприемлива за градска среда фауна. 
С още по-голямо опасение обитателите на три квартала преминаваха по бетонната алея покрай жп линията, от другата страна на бившия завод - оттам още по-добре се виждаше дивият лес, превзел мястото, където някога се произвеждаха прочутите русенски дунапрени.
През лятото на 2008 г. в продължение на повече от месец беше разрушавана основната производствена сграда на именитото някога химическо предприятие. Новите собственици бяха обявили, че ще прилагат суперсъвременен метод - той се оказа многодневно събаряне с кран, като двама байчовци усърдно поливаха с маркучи пепеляка от руините. След като най-после корпусът се срина, на негово място бе направен грамаден изкоп. И градът зачака там да бъде построен поредният русенски мол - на име „Галерия“. Скоро след това обаче стана ясно, че Русе малко е прекалил с оптимизма си за моловете. И русенската „Галерия“ за разлика от бургаската си остана на изкоп. А той скоро бе завладян от дивия орех. 
На няколко пъти общински съветници повдигаха въпроса частният терен на мястото на бившия завод да се почисти и поне отчасти да съответства на местоположението му - в широкия център на „най-европейския български град“. За последно такова искане бе отправено през април 2017 г. Не беше забелязано някой да е разчиствал каквото и да било. И така - до миналата седмица, когато се оказа, че само за дни всичко на мястото може да бъде разчистено.  
Ако новият собственик продължи с такива темпове, с каквито джунглата беше ликвидирана, русенци скоро ще научат какво предстои да се случи на това място. 
По непотвърдена информация на мястото на едновремешния химически гигант и непроходимата до миналата седмица подивяла гора се очаква да бъдат изградени паркинги и обекти с търговски характер.