В момента в разчистваме сцената в операта, сваляме чигите, разчистваме всичко, което би могло да предизвика проблеми, надяваме се скоро да имаме възможност вече да репетираме там. Това каза за „Утро“ директорът на Русенската опера Иван Кюркчиев. 
Преди дни той посрещна представители на Министерството на културата, които дойдоха да направят оглед на щетите от пожара миналото лято и да обсъдят заедно с Кюркчиев и архитектите какво е необходимо да се направи и какви средства ще бъдат необходими. 
В момента операта има временен покрив - проектирахме го много скоростно, буквално за десетина дни направихме проекта, за да може той да бъде изграден веднага и да изпреварим есенните дъждове, каза арх.Венцислав Илиев. Притеснявах се да нестане така, както става обикновено - временното съоръжение да откара с години, тъй като покривната конструкция в момента е наистина временна и не позволява работа в самата опера, каза арх.Илиев. 
Той също е удовлетворен от срещата с хората от МК, които са били от икономическия екип на ведомството, тоест, компетентни в материята на предстоящите ремонти. 
Предстои много сериозна работа, освен самия покрив има много неща, които трябва да бъдат направени, поясни архитектът. Има и напукани подови конструкции, които са се появили вследствие на движението на земните пластове, а и сега е моментът като се започне работата, да се направи всичко необходимо, да се извърши цялостна реконструкция, добави той. В момента арх.Илиев подготвя заедно с колегите си проект за постоянен покрив, като намерението е да бъде възстановен оригиналният покрив с керемиди. Надявам се до месеци половина да сме готови с проекта, след това той трябва да бъде съгласуван с НИНКН. 
Сцената ще бъде ремонтирана кардинално, ще бъде доставено и съвременно сценично оборудване, за което Русенската опера си мечтае от десетилетия, добави и Иван Кюркчиев. Той се надява, че в най-скоро време солистите, оркестърът, хорът ще могат да влязат на репетиции. За цялостното възстановяване на оперния театър вероятно ще бъдат нужни две или три години, няколко милиона - вероятно около четири, както и читави изпълнители, коментира арх.Венцислав Илиев.