Гудрон отново изби на старото сметище край Русе. В петък служители от Общината са били на място, за да направят оглед, като е установено, че по южния запръстен склон на депото на три места има пробив, откъдето е излязъл и се е разтекъл гудрон. Най-фрапиращо е мястото, което е в непосредствена близост до автоморгата за камиони. Разливът е над 100 метра. Хората в района, които имат имоти и вили, разказват, че това се случва всяка година, и то предимно в летните месеци, когато температурите са високи. От своя страна, Общината уведомява фирмата, която е изградила депото и изпълнява 5-годишната гаранция по отношение на експлоатацията му. Тъй като по неофициална информация гаранцията е в размер на няколко милиона лева, фирмата добросъвестно изпраща хора и техника, които да съберат разтеклия се гудрон. Проблемът обаче остава.
Живеещите в района коментират, че не е достатъчно само да се изкопае на ново място дупка, в която да се изсипе разтеклият се гудрон, а е необходимо укрепване на самия склон, където се получава избиването. От дъждовете се получава свличане на част от пръстта по стръмния склон и това разкъсва „обшивката“, която трябва да държи гудрона. Другият тревожен въпрос, който поставят хората, е какво ще се прави, след като изтече 5-годишната гаранция, и дали тази компрометирана конструкция ще остане в този вид.
Въпросният гудрон е остатъчен продукт от производството на бившия завод „Бимас“, който е произвеждал масла, битуми и фракции на нефтена основа. Поради липса на контрол и технологии за разграждане и преработка на тази шлака са се изкопавали огромни ями около Русе, където са били изливани и депонирани тези отпадъци. След рекултивацията на сметището ямите са запръстени, като са положени и тръби, които да усвояват метана, образуващ се при гниенето на отпадъците.