Д-р Татяна Итова е завършила Медицинския университет във Варна през 1994 година. Веднага след това започва работа в отделение по неотложна медицинска помощ в Окръжната болница в Русе. През 1996 година постъпва в отделението по неонатология, където придобива специалности педиатрия, неонатология и здравен мениджмънт. От есента на 2016 година се присъединява към колектива на УМБАЛ „Медика Русе“, където изгражда отделение по неонатология и става негов началник.

- Д-р Итова, през последните години кърменето на бебетата зае полагащото му се място в живота на младите майки. Все по-често могат да се срещнат жени, които на обществени места кърмят своите деца и това вече се възприема като нещо нормално от обществото. Като че ли отминаха времената, когато много родилки отказваха да дават най-естествената храна на своите рожби от естетични съображения - например да не развалят бюста си. На какво се дължи промяната?
- Преди всичко на мащабната глобална кампания за популяризиране и подкрепа на кърменето и неговото значение за здравето на детето. През 1990 г. във Флоренция е приета Декларацията Innocenti на УНИЦЕФ, според която: „Световна цел за възможно най-добро здраве и хранене на майката и детето трябва да бъде всички жени да са в състояние да кърмят децата си изцяло и всички бебета през първите четири-шест месеца да бъдат хранени изключително с майчино мляко“.
Мога да кажа, че наистина през последните десетина години всички сме свидетели на промяна в нагласата на обществото и най-вече на младите майки, които имат позитивно отношение към кърменето. Ежедневно срещаме
кърмещи майки на обществени места и в това няма нищо обезпокояващо и нередно
Спомнете си колко шедьовъра на изобразителното изкуство има с нарисувани кърмещи жени. Дори сега се сещам за една изключително уникална икона на Богородица Млекопитателница от храма в село Пепелина в нашата област, където Божията майка е отразена кърмеща.
- Защо е толкова важно майките да кърмят?
- Ползите от кърменето могат да се разделят в две насоки - влияние върху здравословното състояние на майката и въздействие върху растежа и развитието на детето. 
Доказано е, че при кърмилите жени се наблюдава по-нисък риск от развитие на рак на гърдата, от рак на яйчниците, по-рядко се среща ендометриоза. В дългосрочен план остеопороза се развива по-рядко. Има по-малко случаи на диабет, хипертония и сърдечно-съдови заболявания сред кърмачки.
Родилките трябва да знаят, че кърменето осигурява възможно най-добрата храна за бебето, защото е най-здравословният старт, който може да се даде на едно дете.
Кърмата осигурява всички хранителни вещества, енергия и течности, от които бебето има нужда
през първите 6 месеца от живота, защото е видово специфичен продукт, който е с идеален баланс от хранителни вещества. Освен това кърмата е лесна за усвояване от недоразвитата храносмилателна система на бебето. Съдържа антитела от майката, които защитават бебето от инфекции. Съдържа растежни фактори и хормони, които подпомагат развитието на детето. Има изключителна чистота и не създава риск от инфекции, намалява вероятността от стомашни разстройства и запек при детето. Също така намалява риска от алергии, затлъстяване в по-късното детство. Кърмените деца имат и по-здрави зъби. 
- Върху кои системи на детския организъм оказва влияние кърменето?
- Ползата е комплексна и няма система в човешкия организъм, която да не се повлиява ползотворно. Като започнем от емоционалното развитие на детето, тъй като
кърменето дава възможност за ранно и ефикасно контактуване между майка и дете, контакт кожа до кожа
контакт с очи, глас, докосване. Кърмените деца имат по-малко проблеми с храносмилателната система, защото се поселяват здравословните чревни бактерии, които подпомагат храносмилането. Доказано е, че при кърмени бебета се наблюдава по-рядко апендицит например. Кърмените страдат по-рядко от инфекции на пикочните пътища. Кърмата съдържа по-малко соли и протеин и така е по-нежна към бъбреците на бебето. При кърмените бебета до една година се налага по-рядко ортодонтна корекция, тъй като се развива по-добра захапка и се упражнява лицевата мускулатура. При наблюдение по време на кърмене се установява, че сърдечният ритъм е по-равномерен при бебетата, а като възрастни се регистрират по-ниски нива на холестерол и хипертонията е по-рядко срещана. Проблеми с кожата и по-специално атопичните прояви са по-леко изявени при изключително кърмени деца. А и проучвания върху коефициент на интелигентност показва по-високи резултати в групата на кърмените.
- Какво значи изключително кърмени деца?
- Според препоръките на УНИЦЕФ и Световната здравна организация на всяко кърмаче трябва да се предостави възможност да бъде изключително кърмено, което значи
да приема само майчина кърма през първите 6 месеца от живота си, а след това постепенно да бъде захранено с немлечна храна
като кърменето да продължи поне до едногодишна възраст.
- Какво трябва да знаят родителите за кърменето през лятото?
- Точно през горещите летни дни, когато сме подложени на високи температури, а за нашия град климатът през този сезон е и по-сух, кърмата е тази, която може да предпази бебетата от много здравословни проблеми. На първо място ще се избегне дехидратацията, след това ще се предпази храносмилателната система от навлизане на болестотворни микроорганизми и ще се осигурят стерилни хранителните вещества, от които се нуждае детето, и то навреме. Не съществува риск от замърсяване на храната, която приема детето. Важно е да се знае, че
не е необходимо да се прекъсва кърменето при леки храносмилателни проблеми в летния сезон
- Ако родителите искат да отидат на почивка с бебето, има ли някакви специфични изисквания как да става кърменето по време на пътуване през лятото?
- Често ме питат какво ми е мнението за почивка с бебе и къде да се осъществи - на море, на планина... Всъщност промяната на климата не оказва толкова съществена роля в режима на едно кърмаче. По-нарушаващи ежедневния ритъм са самото пътуване и срещата с много непознати хора, като всеки човек носи със себе си микрофлората на мястото, от което идва. Рисково е и опитването на храна, която е различна от ежедневната. В такива случаи съветвам майките да продължат да се хранят по начина, по който са правили това и преди пътуването, да избягват екзотични и нови храни и напитки. Да не се излагат прекомерно на слънце и да подбират слънцезащитната си козметика така, че
да не промени аромата на кожата им, защото кърмачето възприема света до голяма степен и със своето обоняние
- Как в „Медика Русе“ работите с бъдещите майки и родилките по отношение на необходимостта от кърмене на техните деца?
- Много ми е болно, че заради опасност от зараза с Ковид-19 не може да се провеждат срещи с бъдещи и настоящи майки и да се дискутират очи в очи проблемите на кърменето, както сме правили предишни години. Но ние работим доста успешно в тази насока. Имаме си консултант по кърмене, който е постоянно покрай родилките и помага както с теоретични съвети, така и с практични умения, за да се осъществи естествено хранене на новородените. Тръгвайки си от нашето отделение, родилките са обучени на техниката на кърмене, както и са им показани основните умения, които трябва да владеят, за да отглеждат здрави деца.
- Не може да не споменем и пандемията, в която се намираме, и как се отразява тя на кърменето.  
- Да, това е много важна тема. Хубавото в случая е, че
до този момент не е доказано предаване на инфекция, причинена от коронавирус, от майка на бебе чрез кърма
Така че кърменето трябва да продължи при условие, че майката е в добро общо състояние. Необходимо е да се спазват предпазните мерки, които вече на всички са добре известни. Да се измиват ръцете с топла вода и сапун преди всяко обслужване на детето. Да се използва подходящ дезинфектант за ръце. Носенето на предпазна фабрично изработена маска е задължително при близък контакт с кърмачето и особено по време на кърмене. Да се сменя маската на лицето според предписанията на производителя. Ако маската се навлажни от секрети, да се подмени своевременно. Да се почистват периодично повърхностите в помещението, където стоят майката и бебето.
Ако майката е с повишена температура в часовете на кърменето, то се пропуска
Не бива да се нарушава връзката на детето и майката, стига нейното състояние да позволява това. Многобройните ползи от контакта „кожа до кожа“ и кърменето значително надвишават потенциалните рискове от предаване и заболяване, свързани с Ковид-19.
- Могат ли кърмещите жени да се имунизират срещу коронавирус?
- Да, жените, които кърмят, могат да приемат ваксината срещу коронавирус. Нито една от одобрените понастоящем ваксини не използва живия вирус, така че няма риск от предаване на вируса на бебето чрез кърма. Съществуват и някои доказателства, че след ваксинацията в кърмата се откриват антитела, които могат да помогнат за защитата на бебето срещу Ковид-19.