Седмичните брошури с промоциите на хранителните и строителните хипермаркети да помагат в разяснителната кампания за ваксиниране срещу Ковид-19. Тази възможност лансира областният управител Борислав Българинов по време на среща с и.д. директор на РЗИ д-р Искра Генева,  общопрактикуващите лекари и представители на общините. Тя бе свикана след писмо от служебния здравен министър Стойчо Кацаров за ускоряване на имунизациите.
Идеята на Българинов е в разнасяните по блоковете безплатни брошури на големите магазини, които без съмнения са печатните издания с най-висок тираж, да се влагат и брошури на РЗИ с пълна информация за ваксините. За целта обаче ще бъде необходимо съгласието на търговските вериги и не е ясно как ще реагират те. 
Брошурите на РЗИ ще се разпространяват и самостоятелно в хранителните магазини в областта.
В ход е информационна кампания в по-малките населени места, която ще разчита на позитивизма и опровергаването на слуховете и фалшивите новини, а не на страха.
Областта разполага с достатъчно ваксини, открити са и функционират и два мобилни ваксионационни кабинета. Единият е към РЗИ, а другият - към болницата в Бяла, който ще работи до петък и ще обиколи населените места от общината, за да обслужи всеки желаещ.
Екипът на РЗИ също е готов да посети всяка точка на областта, стига да има поне шестима души, желаещи да се имунизират с „Пфайзер“, единайсет с „Модерна“ или петима с „Янсен“. Възможност има и за ваксиниране с препарата на „Астра Зенека“. Другата задача на този кабинет е да имунизира трудноподвижни хора и работещи в предприятия. Връзката с него е на тел. 0888 138 142, на който отговаря д-р Елисавета Светославова. 
От днес започват усилени проверки в нощните заведения. Съвместни екипи на РЗИ, полицията и Областната дирекция по безопасност на храните ще следят за спазването на въведените мерки в клубове и дискотеки. При нарушения ще се налагат санкции, а в драстични случаи дори може да се стигне до затваряне на съответното заведение.
52 нови случая на Ковид-19 и 25 излекувани са регистрирани през предходното денонощие за Русе и региона. Активните случаи са 382. На болнично лечение са 80 души, като 16 от тях са в реанимация.
До момента в областта са извършени 59 603 имунизации, като повторна доза са получили 28 738 души. По този показател Русе е на 10-11 място в страната.
От медицинския персонал 85% са ваксинирани с първа доза, а тези със завършен имунизационен цикъл са около 43%. Сравнително нисък остава делът на имунизираните, които работят в социалните институции, където около 50% от потребителите са ваксинирани.