Поне три пъти поскъпва свинското месо от фермата до хладилните витрини в магазините, но улисаната в различни борби държава не използва лостовете си за влияние, за да защити и производителите, и потребителите. И явно смята, че всичко е точно, както саркастично пее в една от нашумелите си сатирично-пародийни песни Папи Ханс. А и защо да не е, след като сметката накрая се плаща от клиента?! Това е изводът от състоянието на отрасъла, за който разказа Вихрен Димитров, изпълнителен директор на една от най-модерните ферми за отглеждане на прасета у нас - „Свинекомплекс Голямо Враново“. Изкупната цена на свинското пада и това не само изяжда печалбата на животновъдите, а започва да ги декапитализира или, казано на по-масов език, започва да им носи загуба на всеки продаден килограм.                 

Така след парализиращия удар от африканската чума през 2019 година сега браншът е изправен пред финансова чума. Решението и на този проблем е сходно - ще се намаляват отглежданите животни, за да се сведат загубите в края на годината до 1 милион лева, вместо очертаващите се без да се вземат такива мерки 3-5 милиона лева.
„Цените на свинското месо - и на живите прасета, и на трупното месо падат и ние продаваме вече под себестойност дълго време. За съжаление цената е около 2-2.10 лв. на кг живо кланично тегло без ДДС, а пък средната себестойност е около 2.30 лв., което означава, че на кг кланично тегло ние губим по 30 стотинки. Същевременно цените на зърното се вдигат, а 60-70 процента от себестойността на живите прасета е зърно. Смятам, че държавата, след като години наред даваше милиарди на сектора на зърнопроизводителите, е време да помисли и за нашия бранш, защото ние така трудно ще оцелеем. Те получават субсидия, пък ние купуваме зърно на пазарни и над пазарни цени, което е голям абсурд“, казва Вихрен Димитров.
Сривът на изкупните цени обаче по никакъв начин не се отразява на крайния потребител.
„Извиват ни ръцете т.нар. модерни търговци /Сдружението за модерна търговия включва големи търговски вериги като „Кауфланд“, „Билла“, „Лидл“ и други - б.р./, защото има огромен дисбаланс в търговията и те диктуват условията. В момента не повече от 37% от цената остават за производителя. Останалото отива във веригите и къде ли не, но не и при нас. Като отидете и видите цените на дребно на свинско месо, не са паднали. Всички цени се вдигат, поскъпва токът, а пък изкупните цени вървят надолу“, коментира Вихрен Димитров.
Малка справка в хипермаркетите сочи, че най-ниските цени за свинското са между 6-7 лева, при това за отделни типове разфасовки, обозначени с големи промоции. Посочените без отстъпка цени пък са около 10-11 лева за килограм.
Европейският пазар не е алтернатива, защото заради свръхпроизводство на континента износът в тази посока е почти невъзможен. Опитите да се излезе на азиатските пазари засега буксуват.
„Китай в момента не внася от ЕС и всичкият този излишък, който няма къде да се продаде, срива цените. Ние от дълго време искаме да изнасяме за Виетнам, за Китай, но там икономиките са по-различни и това се решава на държавно ниво. Много пъти сме говорили с Министерството на земеделието, направили ли са постъпки до китайското правителство да продаваме, защото това отнема време. Така че ситуацията дългосрочно може и да е окей, но краткосрочно е много тежка“, казва още Вихрен Димитров.