Африканската чума по свинете в България ще доведе до поскъпване на свинското месо с 50% до Коледа спрямо същия период миналата година. А по-високите цени са отчетени още преди кризата с чумата, заяви пред БТВ Кирил Вътев, председател на Асоциацията на месопреработвателите.
Повишаването досега спрямо цените за същия период миналата година на свинското месо е 35%, което е наложено от Европейския съюз. Кризата с африканската чума по свинете, която засегна няколко от големите свинекомплекси у нас, може да доведе до още 15% увеличение до началото на 2020 година. Отчита се и отлив на потреблението на свинско месо с близо 5%, заяви още Вътев.
България е потенциално застрашена от заразата още от миналата година. А целия отрасъл е под заплаха, след като чумата започна да се разпространява. Въпреки че е безопасна за хората, африканската чума по свинете сериозно вреди на животните.
Ако заразата достигне масово разпространение, ще са необходими години, за да има възможност бизнесът да отглежда животните спокойно. Това ще наложи едно цялостно рестартиране на бизнеса, каза проф. Христо Найденски от Института по микробиология към БАН.
Според Найденски заразата навлиза от Африка и много бързо се разпространява в Китай, Русия, а след това навлиза в Европа. Разпространението й може да се случи не само чрез диви животни, а и от насекомите, които чрез ухапване пренасят заразата.
Икономическите щети, които ще нанесе африканската чума по свинете, може да са в размер на милиарди левове, ако тя не бъде елиминирана, каза още Кирил Вътев. По данни на страните, засегнати от заболяването, икономическите загуби са драстични и овладяването на заразата продължава с години. Към момента заболяването не е толкова мащабно, а щетите, които нанася, няма да се отразят само на животновъдите, а и на всички отрасли, обвързани със свиневъдството.                       

Надзорът на пазара: Цената на
месото в момента е спекулативна

В момента се наблюдава една много интересна ситуация на пазара. Има ръст от 80 стотинки за килограм свинско месо. От 7,75-7,80 лв. стигнахме до 8,30 лв., което е абсолютно спекулативна цена. Това коментира в ефира на БНТ председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.
В същото време паралелно наблюдаваме друг процес на световния пазар - цената на свинското намалява, подчерта той.
Според него вдигането на цената у нас е в резултат на говоренето за африканската чума по свинете. 
„На Чикагската борса, която е индикатор на пазара, цената е станала от 1,90 към 1,69 долара. Това е изцяло вредна спекула, изцяло е вследствие на създадените страхови настроения в обществото, вследствие на многото говорене покрай заболяването“, каза още експертът. Иванов заяви, че снабдяване с месо има достатъчно и далеч заболяването не е обхванало цялата страна.
„И най-лошото да стане, не очаквайте драматични изменения на цената, защото ние сме част много по-голям пазар, много добре регулиран, свръхконкуренто натоварен и с много добро предлагане на свинско месо“, каза още председателят на държавната комисия.
Той припомни още, че 60% от свинското месо, което се консумира в България, е внос.