„Увеличават се болните в последните дни, а в тия жеги на 41 градуса с тия дрехи може да ти излезе сърцето през устата, честно казано. Ние сме на линия, не трябва нито да ни е лошо, нито да казваме „не мога“, всичко можем. Трябва да се обърне внимание на нас, на хората, които са първа линия, защото ние сме денонощно винаги готови, и по празници, и по делници. Хората, когато почиват, когато се радват на почивните дни, ние нямаме тази възможност“. Така обобщи исканията и настроенията в Спешна помощ в Русе медицинският фелдшер Веселка Енчева. Спешните медици се включиха вчера в националния протест на колегите си, които поискаха реакция на държавата предвид условията, в които работят, и увеличаващите се случаи на болни от коронавирус.
В протеста се включиха по места и екипите от филиалите в Бяла, Две могили, Ветово и Сливо поле,  които не могат да пътуват до Русе. Медиците и шофьорите на линейки искат да им се изплатят закъснелите възнаграждения за пациенти с коронавирус и да се промени категорията труд от трета на втора.
„Напоследък случаите започнаха да зачестяват, само вчера сме закарали 10 човека в болниците. Спешна помощ изнесе цялата пандемия на гърба си, бяхме в основата, бяхме много натоварени, погребахме колеги, погребахме роднини, имахме болни колеги... постоянно осигуряваме спешна помощ, постоянно сме на линия, на върха на възможностите сме си, просто сме вече амортизирани“, сподели медицинският фелдшер Боян Българинов.
„Причината за недоволството е неизплащане на допълнителното възнаграждение на работещите в рискoва среда с коронавирус за месеците юни и юли тази година. Вместо това се появява нова методика, по която ще се формира допълнителното заплащане. Искаме да има промяна и в категорията на труд, както и достойно заплащане. Например основната заплата на медицински фелдшер е 1100 лева. Не сме заслужили подобно отношение. На предела на силите си сме. Само през вчерашния ден сме транспортирали десетима болни от коронавирус до лечебни заведения. Отделно са останалите сигнали, на които реагираме“, обясни още Българинов.
Освен решение на този проблеми, спешните медици настояват и да се прилага законът за фалшивите сигнали.
„Много често се случва пациенти да ни дават фалшиви оплаквания, отиваме, съвсем друго се оказва. Искаме да се спазва законът, да се налагат глоби, да не се разкарват линейки напразно“, каза още Българинов.
Допълнителните възнаграждения за работа с инфектирани с коронавирус пациенти ще се изплащат в срока на извънредната епидемична обстановка, както е предвидено в закона, и ще се плаща на всички лекари, сестри, санитари, шофьори и медицински работници, които обслужват такива болни. Парите за месец юни са преведени преди седмица на второстепенните разпоредители с бюджет - Центровете за спешна медицинска помощ, казаха вчера от здравното министерство.