Д-р Никола Щерев се дипломира през 2000 година в Медицински университет-Варна. През 2010 година придобива специалност “Педиатрия” в същия университет, а през 2017-а специалност “Неонатология” в Медицински университет-Плевен.
Професионалният си път започва през 2000 година в ЦСМП-Русе като лекар-ординатор. От 2005 до 2007 година работи в приемен кабинет на МБАЛ-Русе като педиатър, а от 2008 до 2017 година е неонатолог в АГ комплекса на същата болница. След това д-р Щерев се присъединява към екипа на УМБАЛ “Медика Русе”, където работи като неонатолог в отделение “Неонатология” и до днес.
Притежава различни сертификати в областта на неонатологията и педиатрията, част от които са за трансфонтанелна ехография, ехография на коремните органи, реанимация и интензивна терапия на новороденото и други.

- Д-р Щерев, какви здравословни рискове крие лятото за децата и как да се справим с тях?
- През лятото се наблюдава зачестяване на ентеровирусните инфекции. Има много и различни разновидности, но общото между тях е, че заразяването става по фекално-орален или въздушно-капков път, чрез мръсни ръце, храна, вода. Ентеровирусите причиняват леки респираторни симптоми - кашлица, хрема, и стомашно-чревни симптоми, които се изразяват в повръщане или диария, но могат да причинят и по-тежки инфекции като менингит, енцефалит, миокардит.
Характерни заболявания, които се причиняват от ентеровирусите, са
летен грип, причинен от неполиомиелитни ентеровируси
Той протича с грипоподобни симптоми - висока температура, главоболие, отпадналост, мускулни болки. Следващо заболяване е херпангина, която се причинява най-често от коксаки вируси от група А. Протича с висока температура, зачервено гърло, поява на мехурчета по небцето и задната част на гърлото. Болестта “ръка-крак-уста” се причинява от коксаки вируси А16, както и от други ентеровируси. Протича с появата на мехури или язви в устата, по ръцете и краката. Ентеровирусният екзантем най-често се причинява от еховирус тип 9. Наблюдават се грипоподобни симптоми и обрив по лицето, гърдите, крайниците. Друго заболяване е остър хеморагичен конюнктивит, който се причинява от коксаки вируси А24, ентеровирус 70 и други. Появяват се субконюнктивални кръвоизливи с различна големина.
С настъпването на пролетта се развихрят живи твари от всякакво летящо, пълзящо и жужащо естество. Няма как да не отнесем поне една близка среща с тях. В този ред на мисли хубаво е да се запасим с репеленти. Съществуват такива на растителна основа, етерични масла, ако родителите не желаят да “химизират” допълнително децата си.
Реалната опасност всъщност идва от алергична ситуация и бурната реакция към насекомото
Винаги под ръка трябва да са ни противоалергичните лекарства, а при неповлияване и влошаване се посещават спешни кабинети за по-мощно лечение. Особено когато се знае, че детенцето вече е реагирало на ужилване или ухапване, родителите трябва да бъдат особено внимателни с насекомите.
През лятото може да се стигне до дехидратация /обезводняване/. Най-често причина за това са стомашно-чревните инфекции, където има и повишена телесна температура, липса на хранене и приемане на течности, повишени загуби. Но не е задължително това да е единствената причина. При един изключително топъл летен ден, повишена физическа активност, недостатъчен прием на течности също можем да очакваме дехидратация на организма. За да предотвратим този проблем, е хубаво да даваме достатъчно физиологични течности на децата си, като вода, чай, айрян - 40-60мл на кг телесно тегло за 24 часа, а при налична инфекция - 60-80мл/кг. Важно е да не допускаме прегряване, да обличаме децата в леки, ефирни материи, да не стоим на открито в най-топлите часови интервали,
да предпочитаме сянката и главичката винаги да е защитена под шапка или кърпа.
Децата много лесно и бързо се обезводняват заради фината им терморегулация и несъвършените компенсаторни способности за водно-солеви баланс, а ако не се вземат навременни мерки, се стига до венозна дехидратация /тежки степени на обезводняване/.
- Какви са препоръчителните храни през летните месеци, за какво трябва да се внимава при хранене?
- Храната през лятото трябва да е основно течно-кашава, лека, ненатоварваща, лесно смилаема. Добре е да преобладават пресните плодове и зеленчуци, супите, салатите, течностите. Нека преобладават пресните и естествени продукти, а термично преработените и богати на консерванти да останат на заден план. Особено внимание трябва да имаме към източниците, от които ползваме храна. Задължително ръцете трябва да се мият преди хранене!!!
- Какво трябва да знаем за слънчевите изгаряния при малчуганите през лятото?
- Бебешката и детската кожа са особено чувствителни и податливи на влияния от различно естество - вятър, студ, ярко слънце. Зимата е добре да протектираме откритите части на тялото с хидратиращ крем, я лятото със слънцезащитен.
За децата избираме високо ниво на слънцезащита, с фактор 50 или 50+
За предпочитане медицинска козметика, която да има и хипоалергенни свойства. Регулярните негативни влияния на силното слънце още в детска възраст неминуемо се отразяват след време. Както децата, така и техните родители трябва да бъдат особено внимателни и загрижени за кожата си. За да не допуснем изгаряне, е хубаво да избягваме престой на открито в часовете с най-силно слънчево греене, да носим шапка или шал, редовно да подновяваме слоя слънцезащита.  
Слънчев удар може да възникне, когато детето е прекарало прекалено дълго време на слънце. Това води до значително повишаване на телесната температура. Слънчевият удар причинява силно главоболие, сърцебиене, гореща и зачервена кожа, гадене, дезориентация, като в тежките случаи може да се стигне и до загуба на съзнание. За да се избегне това състояние, родителите трябва да се опитат да държат децата си на сянка в най-горещите часове на деня.
Топлинният обрив е особено характерен за малките деца през горещите летни месеци
Появяват се малки, червени пъпчици по лицето, шията, слабините. Топлинният обрив възниква поради запушване на каналите на потните жлези, при което са нарушава оттичането на потта. Прекаленото обличане на детето предразполага появата на топлинен обрив. Ето защо е важно детето да бъде леко облечено през горещите дни. Обикновено обривът изчезва след 1-2 дни и не изисква лечение.
- Какво ще посъветвате родителите, за да предпазят децата си в големите горещини, които ни морят в момента?
- Традиционно закаляването протича под въздействието на водата, въздуха и слънцето. Въпреки това не всички методи са подходящи за деца до 1 година. По-добре е закаляването на децата да започне през лятото. Може, разбира се, да стартира и през всеки друг сезон. Когато и да е, майките и татковците трябва да са сигурни, че детето е напълно здраво. Отделяйки не повече от 10 минути на ден за закаляване, те ще направят организма на своето дете по-силен, издръжлив и ще го избавят от проблемите с обмяната на веществата.
Най-простият метод за закаляване са разходките, защото при децата те водят до естествен процес на терморегулация.
През лятото към разходките може да се пристъпи веднага след изписването от родилния дом
но само 10 минути дневно. После разходките на свеж въздух могат да се увеличават с по пет минути. През есента и зимата това трябва да става от втората седмица от живота на бебчо. Важно е детето да не се преохлажда с прекалено дълги разходки. Нормално е на възраст до 3 месеца това да става 2 пъти по 90 минути, между 3-5 месеца - 2 пъти по 2 часа, от 5-12 месеца - 2 пъти по 3 часа. Най-подходящата температура за разходки се смята над 15 и под 30 градуса. Закаляващият ефект се достига, ако детето е облечено според сезона. На първо време то трябва да е с един слой повече дрехи от възрастните. По-нататък, когато терморегулацията му се подобри, а подвижността му се увеличи, не е нужно децата да се обличат с повече катове дрехи.
Проветряването на стаите също е много важно условие за закаляване. Оптималната температура на въздуха за помещението, където се намира кърмачето, трябва да е 20-22 градуса. При това апартаментът трябва да се проветрява 4-5 пъти на ден по 10-15 минути. Не бива да се страхувате да отваряте прозорец, защото това не е вредно за бебето при положение, че не духа директно в него и няма течение.
Още от самото раждане на бебето тялото му има нужда да диша и затова е добре да се оставя за малко голо
Това влияе много добре на нервната му система, сънят е по-спокоен, повишава се и апетитът. Започва се с 3 минути по 2 пъти на ден и веднъж на два дни се прибавя по минута, докато не се стигне до 10 минути за един път. Температурата в стаята постепенно трябва да се понижават с градус на месец, докато се стигне до 17 градуса. Когато мъникът навърши 6 месеца, закаляването може да продължи 15 минути.
Въздушните бани се съчетават отлично с гимнастика и масаж, затова ги комбинирайте. Прекратявайте навреме процедурите, ако мъникът е доста дълго голичък, ще се преохлади и може да се разболее. Също така не се опитвайте да разсъбличате детето, когато то не е в настроение и не иска. Устройвайки на детето въздушни бани, не възпрепятствайте неговата двигателна активност, иначе ще се простуди. Облечете го, ако стане пасивно. 
Както бебето започне да пълзи из апартамента, позволете му да се предвижва босо. Първоначално по 15 минути на ден. Увеличавайте продължителността с 10 минути на 3 дни. Желателно е подът да е с килим или друга топла настилка. Къпането се започва с вода 37 градуса, като температурата на водата се понижава с половин градус веднъж на 2 дни. Ако в апартамента не става течение, оставяйте вратата на банята отворена. В прохладната вода двигателната активност на детето се усилва, а това подпомага неговото физическо развитие.
Обливането на крачетата е един от най-добрите методи за закаляване
Стъпалата са свързани с горните дихателни пътища чрез рефлексогенните зони, които първи поддават при настинка. Секундното охлаждане на краката е благотворно за работата на надбъбречните жлези - важни за функционирането на имунната система. Трябва да се съобразявате и със следните правила: първо не обливайте детето преди заспиване, защото тази процедура тонизира и разсънва, второ не къпете детето веднага след ядене, това пречи на храносмилането.
Печенето на слънце за децата е най-добре да става с дрехи. Под въздействието на слънчевите лъчи протича синтез на витамин D в организма. Това вещество е необходимо за развитието на костните тъкани. Затова и кратката слънчева баня служи за профилактика на рахит. Много е полезно и попадането на слънце върху личицето на детето, но не за дълго време. Защитата от слънцето на детската кожа до половин годинка е толкова слаба, че тя не загаря, а изгаря. За кърмачетата е абсолютно достатъчно да бъдат скрити под навес или на сянка под дървото.
Комбинирането на слънчеви и въздушни вани също е много полезно
Правейки лятната си разходка, може да съблечете мъника за 5 минути, но не пряко под слънчевите лъчи, а на шарена сянка под дърво. Веднъж на 3 дни прибавяйте към това време и по 2 минути, докато не достигнете 20 минути. Може да започнете не по-рано от навършването на 3 месеца. Детето на възраст 6-12 месеца може да се излага на пряка слънчева светлина не повече от 10 минути на ден. Допустимото време за плаж е до 10 часа и след 16 часа. За тренирания мъник може да увеличавате постепенно продължителността на контакта със слънцето с по 5 минути, докато стигнете до 30 минути на ден. Запазете този режим, докато детето навърши 3 годинки. Никога не забравяйте да предпазвате главата с шапка и да мажете детето със слънцезащитен крем.
- За какво да се внимава при къпане във водоеми, морето или басейна? 
- На първо място, когато сме с деца около воден източник, не трябва да ги изпускаме от надзор, защото инцидентите са често срещани. Децата винаги трябва да са пред очите ни! Басейните, поради наличие на огромна доза дезинфектанти в тях, биха могли да причинят алергии на кожата при по-чувствителните деца. Морската вода крие риск от стомашно-чревни неразположения поради това, че много често се случва да не е идеално чиста.