46 огнеборци, разпределени в 12 екипа в цялата Русенска област, са в постоянна готовност да реагират при възникване на екстремна обстановка, стана ясно от среща на областния управител Борислав Българинов и заместника му Синан Хебибов с директора на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Валентин Красналиев.
Седем от тях са в Русе, два са в Бяла и по един има във Ветово, Две могили и Сливо поле. Те са така структурирани, че да осигурят безопасност и във всички останали населени места от региона. Наличните автомобили, които могат да бъдат изкарани във всеки един момент, са 22.
Срещата е продиктувана от високите температури тези дни и има за цел да се набележат мерки, които да ограничат възникването на пожарите в областта. Акцентът продължава да бъде поставен върху провеждането на активна информационна кампания и недопускане нарушаване мерките за пожарна безопасност. 
От началото на годината огнеборците са реагирали на над 600 сигнала, като 36 от тях са за горящи сухи треви, което е над три пъти по-малко в сравнение с предходната 2020 година. Тогава пожарите от подобен род са били 114. Друга добра новина е, че на този етап не е имало пожари в горите в Русенско.
По думите на комисар Красналиев на денонощие се случват по 2-3 пожара, но тази тенденция най-вероятно няма да продължи още дълго. През следващите 10 дни се очаква да е пикът на полските и горски пожари. Сред причините за запалени сухи треви остава недобрата поддръжка на пространството около жп релсите и съответно възпламеняването на сухите треви от искрите от колелетата на влаковете.