Два противопожарни люка са засечени напълно отворени и изпускащи миризми от покрива на производствено хале 3 на „Монтюпе“ ЕООД. Това е констатирала извънредна проверка на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ във вторник.
Това се явява неорганизиран източник на емисии от работното помещение, обясняват от екослужбата, като поясняват, че останалите 4 странични клапи са били нитовани съгласно наложената принудителна мярка през септември. Заради двата нерегламентирано отворени капака РИОСВ е наредила на дружеството те да бъдат затворени и запечатани най-късно до седмица. Предстои заводът да понесе и санкция за поредното констатирано своеволие по отношение на замърсяването на въздуха.
Всъщност именно хале 3 бе засечено в нарушение в средата на септември, когато бе обвинено в изпускане на облаци вещества от 104 люка, които РИОСВ пломбира.
До извънредната проверка се стигнало, след като екоинспекцията е била сезирана за миризма на изгорял бакелит в района на кв.“Възраждане“ рано сутринта във вторник.