Италия тресна Англия с дузпи и спечели Евро 2020. Редовното време на "Уембли" завърши 1:1, голове не паднаха в продълженията и се стигна до дузпи.

В тях италианците показаха по-здрави нерви, а в герой се превърна Джанлуиджи Донарума, който спаси ударите на Джейдън Санчо и Букайо Сака, а Маркъс Рашфорд нацели гредата.

Срещата бе истинско шоу и задоволи и най-претенциозните футболни фенове. На стадион "Уембли" наблюдавахме финал с множеството положения, майсторски отигравания, красиви голове и в крайна сметка заслужена победа за момчетата на Роберто Манчини.

Англичаните заслужават само суперлативи за цялостното си представяне на турнира, като бяха близо до първи трофей от 1966 година.

Италия показа модерен, атакуващ, завладяващ футбол и е шампион на Европа. 

Англия започна уникално мача и успя да вкара с първата си атака. Във втората минута Хари Кейн напредна с топката и пусна остро към Трипиър, той намери Люк Шоу, който от воле опъна мрежата на Италия за 0:1. Невероятна атака на "трите лъва", която свари неподготвена отбраната на Италия.

Скуадрата можеше веднага да изравни, но Лоренцо Инсиние от пряк свободен удар стреля над вратата. До 20-ата минута Англия изцяло доминира, докато италианците от своя страна бяха твърде припряни и грешаха елементарно.

Постепенно момчетата на Роберто Манчини взеха инициативата и здраво натиснаха англичаните. В 25-ата минута Инсиние навърза защитата на "островитяните", последва пас към Имобиле, но Джоун Стоунс със сетни усилия подложи крак и изби топката.

Последва тупалка на Инсиние, но в аут. Десет минути по-късно Киеза разнебити от финтове англичаните, след което стреля мощно с левия крак, но топката профуча до гредата. Това бяха силните минути на Италия, но така и не се стигаше до изравнителен гол.

До края на полувремето "адзурите" тотално мачкаха, но с пропуски се отчетоха Инсиние, Верати и Бонучи, а владеенето на топката беше 65% на 35% в тяхна полза.

Второто полувреме започна с ново театрално падане на Стърлинг в наказателното поле на Италия, но и този път правилно не бе свирен наказателен удар. В 51-ата минута "адзурите" направиха нов пропуск. Лоренцо Инсиние стреля от пряк свободен удар, но в аут.

Шест минути по-късно се стигна до нов шанс за италианците, но отново Инсиние не успя да преодолее Пикфорд. След час игра Англия изцяло се върна в глуха защита и трудно минаваше центъра на терена.

В 62-ата минута Киеза за пореден път навърза защитата на Англия и стреля от границата на наказателното поле, но Пикфорд спаси. Пет минути по-късно Англия капитулира.

След корнер Верати прати топката с глава в гредата, която след това попадна на крака на Бонучи и той опъна мрежата за 1:1. Италия продължи да мачка, като притежанието на топката бе 70% в полза на "адзурите".

В 74-ата минута Бонучи пусна страхотен пас към Берарди, който останал сам срещу Пикфорд, стреля в аут. Постепенно играта се пренесе в центъра на терена, където двата отбора водеха люта битка. До края на редовното време нямаше други голове и така се стигна до продължения.

В 96-ата минута Хендерсън изведе отлично Стърлинг в наказателното поле, но Киелини с мощен шпагат го блокира. Последва удар на Филипс, но топката мина до дясната греда. Второто продължение започна с шанс за Италия, но удар на Бернардески от фаул бе спасен от Пикфорд.

Така се стигна до дузпи. В тях италианците показаха по-здрави нерви, а в герой се превърна Джанлуиджи Донарума, който спаси ударите на Джейдън Санчо и Букайо Сака, а Маркъс Рашфорд нацели гредата. Така Италия заслужено взе срещата и е шампион на Европа.

Италия - Англия 4:3 след дузпи (1:1 в редовното време и продълженията)

Голмайстори: 

0:1 Люк Шоу (2)
1:1 Леонардо Бонучи (67)

При дузпите:

Берарди - 2:1
Кейн - 2:2
Белоти - пропуска
Магуайър - 2:3
Бонучи - 3:3
Рашфорд - пропуска
Бернардески - 4:3
Санчо - пропуска
Жоржиньо - пропуска
Сака - пропуска

Италия: 21. Донрума, 2. Ди Лоренцо, 3. Киелини, 6. Верати, 8. Жоржиньо, 10. Инсиние, 13. Емерсон, 14. Киеза, 17. Имобиле, 18. Барела, 19. Бонучи

Англия: 1. Пикфорд, 2. Уокър, 3. Шоу, 4. Райс, 5. Стоунс, 6. Магуайър, 9. Кейн, 10. Стърлинг, 12. Трипиър, 14. Филипс, 19. Маунт