Извънредните избори промениха чувствително картината в Русе и областта. „Има такъв народ“, БСП, „Демократична България“ и ДПС потвърдиха мандатите си от 4 април, а ГЕРБ загуби едно място, което отива при „Изправи се! Мутри вън!“. Това сочат прогнозните резултати от екзитпол на две от броящите пет социологически агенции в Русе.
Така в парламента влизат Светлин Стоянов и Васил Георгиев /ИТН/, Крум Зарков и Пламен Рашев /БСП/, Красен Кралев /ГЕРБ/, Стефан Тафров /ДБ/, Бюрхан Абазов /ДПС/ и Татяна Дончева /ИСМВ/. Тя обаче печели мандат и във Варна и вероятно ще освободи мястото си в Русе за Константин Георгиев или човекът от листата, събрал най-много преференции. Тази уговорка важи за всички вкарващи депутати партии.
И в Русе вотът, явно възприет като поправителен изпит за политиците след бързото разпускане на предния парламент, беше белязан от апатия. Липсват официални данни за избирателната активност в края на изборния ден, но всички наблюдения сочат, че този път не е достигната дори ниската кота от 4 април, когато гласуваха 45.01% от имащите право на глас.
На опасенията, че машините ще затруднят хората, отговори рекордът на 90-годишната Кина Стойкова, която гласува само за 17 секунди и не намери нищо необичайно в това.
„Независимо че съм на 90 г., с желание отидох днес да гласувам пак. За добро. Аз вече си отивам, ама за младите да стане по-добро“, каза Кина Стойкова.
Два сигнала за купуване на гласове в Ценово и Ветово са били проверени от МВР, съобщи областният управител Борислав Българинов след приключване на гласуването. И в двата случая информацията не е потвърдена.
Разписките от машините в 42 секции ще бъдат преброени контролно, за да се гарантира честноста на вота, съобщи председателят на РИК Милена Хинкова. Така тя коригира собствената си грешка от няколко часа по-рано, когато съобщи, че броенето ще обхване 22 секции /и това е причината за обявяването му в заглавие на стр.2/.