„Аз очаквах Станимир Станчев в Русе да бъде трети в листата на коалицията ГЕРБ-СДС, така беше и говорено, но в последният момент внезапно се появи човек и Станчев стана четвърти. Резултатът му не е лош, но имаме потенциал и за още. Ще настояваме наши представители да бъдат на по-предни места, защото на предишните избори преференциите бяха най-силно застъпени при ГЕРБ-СДС“. Това заяви председателят на СДС Румен Христов по повод резултатите от парламентарните избори на 4 април в Русе. 
СДС ще преговаря за ново явяване с ГЕРБ на вота на 11 юли.
„Принципно рамковото ни споразумение за съвместно явяване на избори с ГЕРБ е за цял цикъл, което означава и президентските избори наесен. Ако по някаква причина коалицията не се случи, вариантите пред СДС са самостоятелно участие, с патриотичните формации или с „Демократична България-Обединение“, въпреки че те  прекъснаха преди година водените разговори“, посочи Христов, чието посещението в Русе беше неофициално начало на новата предизборна кампания на СДС.
На парламентарните избори през април общинският председател на сините в Русе Станимир Станчев успя да събере 1131 преференции, които не му стигнаха да се изкачи от четвъртата позиция, на която бе поставен.
„Може още да се желае от коалиционната култура на колегите, но истина е, че те са в една много деликатна ситуация. Няма да скрия, че в Русе вървяха трудно нещата и показателен е резултатът. Нашата организация направи каквото можа, защото ние сме силно убедени, че нашето място е в десния коридор“, коментира Станимир Станчев.
Румен Христов направи прогноза за подреждането на новите изборни листи. 
„Зависи от резултата, който имат колегите ни - вероятно ще се повторят имената. СДС има за цел да включи и повече граждански квоти в листите на СДС с ясен десен профил“, каза председателят на партията.
В най-кратко просъществувалото 45-о Народно събрание СДС имаше трима представители - Румен Христов, главния секретар на партията Илия Лазаров и Димитър Николов от гражданска квота, избран от Велико Търново.
Коментирани теми още бяха служебното правителство, както и комисията за проверки на властта през последните 10 години.
„Бил съм участник в две служебни правителства - те, от една страна, са с ограничени правомощия, но с изключение на законодателната инициатива са си един пълноценен орган. Надявам се да проведат успешни избори, но моделът няма да бъде сменен, докато не се промени конституцията. Сменяни ще бъдат само хора, както и досега“, каза Христов.
Станимир Станчев, чийто бизнес е земеделието, коментира и изявленията на бизнесмена Светослав Илчовски пред комисията за ревизия. 
Не го познавам лично, но съм чувал от фирми, с които сме работили и аз, и той, че „не е високо ценен с почтеност и с високо интелектуално ниво“, заяви Станчев и определи твърденията на Илчовски за „постановка“.