Община Русе излезе с официална позиция по подадените жалби и сигнали за лобизъм при снабдяването на детските заведения с мляко, плодове и зеленчуци на Мартин Киров, собственик на русенската фирма „Шогун“. В разпратените до медиите документи се твърди, че регистрираната в Бъзън фирма „Кремсто“ е видимо фаворизирана от общинската управа. „Утро“ единствен отрази конфликта, като даде думата и на двете страни. Въпреки че на практика преповтаря вече публикуваното от вестника мнение на Община Русе в лицето на зам.-кмета Енчо Енчев, поместваме с несъществени съкращения и официалната позиция.

Съгласно приетата Наредба, уреждаща предоставянето на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти за децата и учениците, заявител на доставките са директорите на учебните заведения, а не общинската администрация. Всички отговарящи на условията фирми могат да участват в процедурите за възлагане на обществени поръчки. Директорите вземат самостоятелно решение, за да изберат най-доброто съотношение между качество и цена за доставка на храни и напитки за русенските деца. Твърденията за вмешателство в избора им от страна на Община Русе не отговарят на истината.  
За учебната 2020-2021 година „Шогун“ ЕООД  е била избрана за доставчик на мляко и млечни продукти в 16 от 18 детски градини (88,8% от пазара) и в 20 от 23 училища (86,9% от пазара). Подобен е случаят и с доставката на плодове за учебните заведения. За последната учебна година фирмата е доставчик в 15 от 18 детски градини (83,3% от пазара) и в 20 от 23 училища (86,9% от пазара), участващи в схемата.
За разлика от ситуацията, наложена в предходни мандати обаче, сега всички отговарящи на условията дружества имат възможност да спечелят обществената поръчка. Валидни са принципите на пазарната икономика, а „преференции“, „натиск“ и „страх“ са отпаднали думи от речника на администрацията. Очевидно нормалните пазарни условия са ново и непознато явление за свикналите на политически комфорт.