Серхио Диас е създател на испанската фирма „Метал Фусион“ и неин представител за България. След обществените вълнения около намерението за изграждане на цех за леене на метали в Западна промишлена зона и отрицателните становища от страна на граждани, Община Русе и други предприятия, както и след серия публикации в „Утро“ и други следящи темата медии, той пожела да даде повече разяснения за бъдещата инвестиция. 

- Г-н Диас, поискахте среща, за да изложите вашата позиция по разгърналата се дискусия относно инвестицията на „Метал Фусион“. Какво имате да кажете на русенци?
- Досега си мълчахме, видяхме множество коментари в медиите, в интернет, но по никакъв начин не сме навлизали в този цирк. Решихме, че искаме да говорим, защото много неща, които се казват за нас, не са верни. Технически доказахме, че ние няма да замърсяваме. Малък производствен цех сме, с малък капацитет. Съвсем съгласни сме, че не трябва да се замърсява, ние сме заинтересовани нашата фабрика да спазва абсолютно всички закони. Наистина сме много под установените законови норми на замърсяване. Никога не сме отказвали да монтираме каквото е необходимо във фабриката. Ако някой има такъв документ, доказващ обратното, нека го покаже. Какво е необходимо, чакаме да ни каже РИОСВ, но досега не са ни казвали нищо. Не знам откъде излезе тази информация, че ние сме отказали. Аз живея тук от 9 години, създадох „Метал Фусион“ още през 2013 г. Положи се много работа, за да се доведе тук един сериозен инвеститор. Ние сме тук, за да останем и да помогнем за развитието на този град. 
Аз живея тук и виждам, че е необходима помощ в много сектори
Няма да замърсяваме, много добре знаем какви са законите, знаем какъв е нашият процес и това е, което искахме да изясним. Разбирам притеснението на гражданите на Русе и тяхното недоверие. Готови сме, ако проектът продължи напред, да отворим вратите си за всеки заинтересован. Не сме против да се направи група от граждани, които винаги, когато пожелаят, да могат да дойдат и да видят какво се прави във фабриката. Защото наистина няма какво да крием.
- Да изясним първо какъв сте вие и кой е инвеститорът. Вие сте само миноритарен акционер, нали така?
- Аз притежавам 10% от фирмата. Основният инвеститор е фирма „Хокаик“ /Испания/. Тези хора са много сериозни, много професионални. Имат фирми в много части на света - Канада, Иран, Китай, Африка. 
- Те идвали ли са досега в България и имат ли нещо общо с „Билбобул“?
- Идвали са няколко пъти. И не, нямат нищо общо с „Билбобул“. 
Да сравнямаме „Билбобул“ с „Хокаик“ е все едно да сравним някой циганин с господ
На всякакво ниво са много различни, наистина нямат нищо общо. „Билбобул“ си смениха името, защото дължаха пари на цяла България, включително и на мен. Аз съм работил там, това е вярно, но бях обикновен служител, без право да вземам някакви решения. Не можех да реша какви машини да се купят и какви подобрения да се направят. Това, което най-добре научих от „Билбобул“, е да не бъда като тях. В момента, в който получих друго предложение, го използвах. Наистина много ме ядосва това, че ни сравняват с „Билбобул“, всеки път започва да ми ври кръвта. Тези хора, които ме сравняват с тях, не познават нито мен, нито тях.
- „Метал Фусион“ е с капитал 10 лева, не е ли много несериозно това за такъв сериозен инвеститор?
- Така е, но очакваме конкретния момент, за да се направи нужното увеличение на капитала. 
- Какъв е размерът на предвижданата инвестиция?
- Между 2 и 2,5 млн. евро. 
- Защо на общественото обсъждане кметът Пенчо Милков каза, че сте го излъгали?
- Не знам. Ние представихме нашия проект в РИОСВ и Общината. Мисля, че кметът трябваше да знае какво ще правим. 
- Според него, вие сте му заявили, че ще правите нещо съвсем различно от „Билбобул“, а се оказало същото.
- За мен наистина не е подобно на „Билбобул“ това, което ще правим. Там се работеше без аспирации, без безопасност за служителите, по нечовешки начин. В този смисъл наистина нямаме нищо общо с тях. 
Не съм лъгал кмета за нищо
- Общината поиска от вас да инсталирате система за мониторинг на органичните замърсители. Вие казвате, че няма законови основания за това. Но нямаше ли да е по-лесно да се съгласите с това изискване, да сложите тази система и да се приключи с въпроса?
- Както казах и на общественото обсъждане, ние сме съгласни да монтираме каквото е необходимо. Но от Общината не могат да ни кажат „сложи един мониторинг“. Трябва да ни кажат какви да бъдат спецификациите, какъв да бъде този мониторинг. Това е много широко понятие - мониторинг. И ми се иска наистина да ми го каже компетентния орган, не можем ние да си измислим какво искат да сложим. 
- В становището на Общината се казва да се следи нивото на феноли, амини, такива неща.
- Да, но на какъв обем? По закон има едни норми, които са 40 мг, а от нашия цех ще излизат малко над 1 мг. Много под нормите сме. Не може някой да дойде и да ти каже, че трябва да си спреш колата, защото замърсява въздуха. Всеки автомобил замърсява, но в нормите. Да,
съгласни сме да сложим каквото е нужно, но да ни кажат какво точно искат да сложим
Ние обяснихме нашия процес в РИОСВ чрез тази процедура по ОВОС, която е много дълга и сложна. Там всичко е обяснено и имаме положителна оценка. Има и положително становище от РЗИ.
- Това е вторият вариант, първоначалният доклад е бил отхвърлен. 
- Имаше забележки и препоръки, с които се съобразихме. И становищата на РИОСВ и РЗИ вече са положителни.
- Ако въпреки това РИОСВ не одобри предложението ви, ще обжалвате ли? Какво ще предприемете?
- За момента не мислим за това. 
Мислим, че има закони, и предполагаме, че тези експерти са професионалисти и ще се водят от закона
За по-нататък не сме мислили. Тази ситуация е много неприятна за нас, не искаме да водим война с хората. Цел за нас е „Метал Фусион“ да бъде пример за Русе. Ще направим производствен цех, който ще е чист като аптека. 
- Тази санкция, която ви беше наложена за започване на строителството без разрешение, ви създаде обаче име на нарушители. Защо се стигна до това?
- Не сме перфектни, в някои неща сгрешихме. Но мисля, че е много човешко да приемеш грешките си и да ги коригираш. И това е, което направихме. 
- Доколкото знам, вече има 15-20 души назначени вече във фирмата. Какво правят те в момента, щом тя още не работи?
- 18 служители са. В този момент се подготвяме на ниво лаборатория, ремонтираме някои цехове, за което имаме разрешително. Тези хора аз ги познавам, познават много добре тази работа и аз искам да останат при нас.
Знам колко е трудно да се намерят професионалисти в Русе и искам те да са с мен, защото са моите хора
- Има ли между тях бивши колеги от „Билбобул“?
- Да. В деня, в който мен ме уволниха оттам, през януари 2019 г., те напуснаха и дойдоха с мен. Докато аз дишам, ще направя всичко възможно за тях и да са с мен.
- Какви заплати им давате?
- Стигат до 1800 лева чисто. Осигуровките са върху цялата заплата.
- „Метал Фусион“ от вас ли е създадена, или е закупена от някого?
- Създадена е от мен. В един момент я прехвърлих на друг човек, защото мислех да се връщам в Испания, но после размислих и си я откупих обратно.
- В становището си до РИОСВ твърдите, че предложението на „Метал Фусион“ е преведено погрешно и затова погрешно класифицирано като леярна. Обяснете защо леенето на метал не е леярна.
- По принцип в една леярна това, което се прави, е да произвежда метал чрез различни материали. 
Ние ще рециклираме вече готов скрап, за да го превърнем в отливки
Ние няма да вземем никел, ферохром и т.н., ние ще рециклираме скрап. В Испания има два различни термина за тези процеси. 
- Може би за 9 години трябваше да научите по-добре български, за да няма такива грешки в превода?
- Аз знам малко български, но дори да го бях научил, терминологията е сложна, а понякога и една запетайка е важна. Наистина ще ми бъде много по-трудно да предам на български това, което искам да предам. 
- А защо решихте да направите тази фирма в България, а не в Испания? Там нямаше ли да е по-лесно?
- Щеше да е много по-лесно. Но аз живея тук и съм щастлив тук. Моите съдружници ми предложиха да замина за Испания, но аз не исках. Моите съдружници наистина оценяват високо работниците ни тук. Имат доверие в мен като професионалист и на екипа ми. И ми казаха: „Ако не искаш ти да дойдеш, ние ще дойдем“. 
Не ме питайте дали съжалявам за това решение. Но аз наистина съм щастлив тук и искам да остана тук
- Какво ви харесва в България?
- Беше една наистина голяма промяна в живота ми.  Все едно да започна от нулата. Това, което го има в Испания, вече го познавам и на лично ниво тук съм по-щастлив, отколкото в Испания. Бях уморен от живота там. Наистина не съжалявам, че дойдох тук.
Б.р. Редакцията е готова да публикува позициите и на други институции, организации и фирми, споменати от Серхио Диас и имащи отношение към темата.