Папки с документи отпреди десетилетия, ръкописни сведения, печатани на машина заповеди и решения - това съдържа солидният масив с информация за Търговско-индустриалната камара в Русе от нейното създаване, който се съхранява в Държавния архив. Сдружение „Русчукъ БГ“ си е поставило амбициозната задача от целия този необятен обем информация да извади и систематизира данните, свързани с един от старинните градски часовници - този на кулата на Регионална библиотека „Любен Каравелов“.
Ще представим нашия проект „Русенските градски часовници - Библиотеката“ в Нощта на галериите и музеите в събота, 3 юли, от 21 часа, каза за „Утро“ Йовчо Стоянов от сдружение „Русчукъ БГ“. Това ще стане в пространството на самата кула, където присъстващите ще могат да разгледат механизма на часовника, който в момента е един от малкото работещи градски часовници в града. Проектът на сдружението получи финансова подкрепа по общинската програма „Култура“ и представянето в събота е първото огласяване на идеята. 
Знаем, че обикновено в Нощта на музеите и в Историческия музей, и в Библиотеката, и в Художествената галерия има много интересни събития, но ние се надяваме да привлечем вниманието на любознателните русенци, които могат да научат малко известни факти за историята на часовника, каза Йовчо Стоянов. Този часовник има два механизма, които се навиват и работят самостоятелно - единият е за стрелките, другият за камбаната, обясни той. Ако не са сверени добре, може да се случи да има разминаване между времето, което показват, и ударите на камбаната.
Стоянов и неговите съмишленици от сдружението Илиян Илиев и Мирослав Манев заедно с помощта на приятелите Александър Първанов и Толя Чорбаджиева от Държавния архив ще направят задълбочено проучване на всички документи, в които се съдържат макар и лаконични сведения за часовника. След това сведенията ще бъдат анализирани и систематизирани, а накрая ще бъдат издадени в книжка. Така те ще стигнат близо до хората, които ценят миналото и се интересуват от него. „Такова проучване досега не е правено. Градските часовници са емблема на историческото развитие на града и романтични белези на градския бит, а нашият проект е в съответствие с нашата мисия: да запознаваме русенци с културното наследство на града и региона и да съдействаме за тяхното опазване“, каза Йовчо Стоянов.