Любителите на красивите едновремешни традиции като поднасянето на кафето в сребърно джезве с капаче, наливането на ароматната гореща напитка в порцеланово филджанче и сервирането с чаша вода и апетитно кубче полупрозрачно локумче - ценителите на тези табиетлийски нрави знаят много добре къде ще им угодят по този начин. И затова в свободното си време се отправят към русенската улица „Николай Здравков“, успоредната на емблематичната „Мария-Луиза“ /двете „затварят“ помежду си сградата на друго емблематично русенско място като завод „Арда“/. Там се намира сладкарница „Русчукъ“ - уютното заведение със стилно обзавеждане, подканящо към разтоварване. Тук русенци намират сладкиши и десерти, каквито не се предлагат другаде в града. Но именно сладкарница „Русчукъ“ дава възможност поне за малко хората да се откъснат от натоварения градски ритъм и да се пренесат в атмосферата от любимите си филми и дори още по-назад във времето - в прелестните 
старинни приказки за дивни принцеси, райски птици и романтични чудеса
Да се върнем на кафето, което е една от емблемите на заведението за сладкиши, десерти и закуски. Тук - и единствено тук! - посетителите могат да опитат марки кафе, за които само са чували или чели. След като първа в Русе сладкарница „Русчукъ“ въведе „модата“ да се пие кафе „Мехмед Ефенди“ /наречено на името на истинския Мехмед Ефенди, притежавал навремето 55 кафенета с 200 души персонал!/, сега пак тук и единствено тук могат да се опитат и два други вида от тази ободряваща напитка: „Хюрем Султан“ и „Сакъз“. Освен това тук чаят се сервира точно по начина, по който това сме виждали да го правят в интригуващите турски сериали, които на моменти са направо покъртителни - в изящна стъклена чашка във формата на фино лаленце, поставена изискано върху стъклена чинийка. 
Известна още от първото си отваряне в Русе с удивителните ориенталски сладкиши като няколко вида баклави, кадаиф и други източни изкушения, „Русчукъ“ продължава да спазва тази традиция. 
Листите за баклавата - тънички и почти напълно прозрачни
пристигат директно в Русе от Турция, пак оттам се зареждат и тестените конци за кадаифа. Пак по оригинална турска рецепта се замесват и вече станалите известни „турски питки“ - със сиренце или с маслинки, те вече са се превърнали в любима закуска за хората, които живеят или работят наоколо. Който веднъж е опитал тези оригинални радости за небцето, след това непременно идва пак и пак, обясняват в сладкарницата и не крият, че им е приятно, когато това, което произвеждат, получава висока оценка от клиентите. 
Същото важи за друг акцент в листата с предложения на „Русчукъ“ - ашурето, както и за десетината вида сладки: курабийки, петифури, мъфини, тарталетки. Правим два вида пай, а също и домашен шоколад, обяснява Йорданка Ангелова, която отговаря за заведението. Всички продукти при нас са задължително пресни и истински, усмихва се тя. 
А майсторката, която приготвя изкушенията, Величка Кирилова, е признат вълшебник, който може да се справи и с най-сложните рецепти. Затова в сладкарница „Русчукъ“ могат да мислят и за 
разнообразяване и обновяване на менюто
като посегнат към изпитаната класика на тортите и сладкишите. Майсторката се справя с какви ли не сладкарски предизвикателства, за нея не е проблем да си поиграе и да изработи торта Сахер, торта Естерхази, едно от последните й произведения на изкуството е кейкът Виена. Това е новият ни стремеж: да се върнем към изпитаните класически рецепти, като обърнем поглед както към любими ориенталски изкушения, така и към онези торти, които са пристигали в Русе преди столетие от столицата на Австро-Унгария и дори от парижките патисери, обясняват в „Русчукъ“. И дори са подготвили една мини История на тортите - малка книжка, която посетителите могат да разгърнат, докато очакват да им бъде сервирана поръчката в заведението. 
Впрочем, в сладкарницата предлагат не само консумация на място, но всеки, който си хареса нещо, може да си поръча за вкъщи. За празници като Коледа и Великден изработваме и тематични сладкиши - 
коледни пънчета или шоколадови яйца и зайци
обяснява Йорданка Ангелова. Могат да се поръчат и всички артикули, които се приготвят в сладкарската работилница. Но може също и човек да си покани гости за личен или семеен празник не у дома, а в сладкарница „Русчукъ“! 
Правим всичко, което е добро и харесвано от нашите клиенти - и дори нещо повече, обяснява и собственичката на заведението Нуршен Акиф. През ноември пък тук ще стартира една нова инициатива: презентации на смеси за битови хлебопекарни, както и самото изпичане на хляб от такива смеси. Ще се представят само български пшенични продукти, като специалисти ще обясняват миксовете, закваските и целия процес по производство на домашен хляб с напълно здравословни и полезни качества. При това хората, които ще присъстват на презентациите, ще могат да си купуват и от миксовете. И това е само една от новите идеи, които обмислят в сладкарница „Русчукъ“, за да бъдат полезни на своите клиенти, да могат да ги радват и да ги изненадват приятно - и удоволствието да е взаимно!