Австралийският най-голям град Сидни влиза в тежко двуседмично блокиране в събота вечер, тъй като властите се опитват да овладеят бързо разрастващото се огнище на силно инфекциозния вариант на коронавируса Делта. Това заяви премиерът на щата Нов Южен Уелс Гладис Береджиклян, цитиран от "Ройтерс".

Повече от един милион души в центъра на Сидни и източните предградия на града вече бяха блокирани поради избухването, но здравните власти заявиха, че трябва да разширят мерките, след като бяха регистрирани повече случаи на COVID-19.

Ограниченията в Сидни са най-новите в поредица от кратки, но сериозни блокировки, наложени в австралийските градове през последните месеци за борба с малки огнища на коронавирус.

В началото на юни, австралийските държавни власти на щата Виктория съобщиха в петък, че геномното секвениране за първи път е открило варианта на вируса Делта  COVID-19 сред инфекциите при последното огнище на вируса в столицата на щата Мелбърн.

Мелбърн бе седмици в твърдо заключване, като то беше удължено до 10 юни.

Досега Австралия се справяше много успешно с борбата с пандемията, въвеждайки изключително строги мерки, сред които и затваряне на международната граница почти през целия период от март 2020 г. до момента. Страната е регистрирала малко над 30 000 случая на коронавирус и 910 жертви от началото на пандемията.

Увеличават се обаче критиките към бавния темп на ваксинация, както и недоволството срещу затворените граници. През май правителството обяви, че не очаква международните пътувания да се възобновят до 2022 г.