Д-р Георги Доцев завършва Медицинския университет в Плевен през 2014 година. Шест години по-късно придобива специалност “Урология”, докато работи в урологично отделение на УМБАЛ “Медика Русе”. Диагностицира и извършва оперативно лечение на злокачествени образувания на бъбрека и тестисите, лечение при обструкция на долни пикочни пътища и възпалителни заболявания на мъжките полови органи, екстракорпорална и лазерна литотрипсия при бъбречнокаменна болест. 
Д-р Доцев е член на Българско урологично дружество и взема участие в многобройни национални конгреси и семинари по Урология.

- Д-р Доцев, дните от 21 до 27 юни са обявени за Световна седмица на инконтиненцията /неволно изпускане на урина/. Какво представлява това заболяване и защо се получава?
- Пикочният мехур е колектор на урина, който трябва да осигури задържането и периодичното й  освобождаване. При нормални условия актът на уриниране - микция, се осъществява чрез сложен синхрон на контракция и релаксация между мускулите, ангажирани в задържането на урината и мускулите, ангажирани в изпразването на пикочния мехур.
 Чувствителен пикочен мехур, изпускане на урина, слабост на пикочния мехур са част от начините за описване на инконтиненцията. Независимо че всички тези начини водят до един краен резултат, а именно неволно изпускане на урина, описанието има своето преимущество, когато става въпрос за разбиране на трите основни вида инконтиненция:
спешна, стресова и инконтиненция от смесен тип
- Бихте ли обяснили подробно тези три основни вида?
- Обикновено пациентите с такова заболяване се страхуват да се смеят заради неочаквано изтичане на урина. Неволно изпускане може да се усети и при кашлица, кихане, скачане или повдигане на тежести. Ако това наистина се случва у някои пациенти, те страдат от стрес инконтиненция, която е най-често срещаният тип при жените. Това състояние се описва с неволно изтичане на урина при усилие, тичане и кашляне, поради хипермобилност на мехурна база, тазово дъно или присъща недостатъчност на уретералния сфинктер.
Спешна или неотложна инконтиненция при жените се чувства, ако при влизане във всяка нова сграда, те търсят къде се намира най-близката тоалетна. Друг признак за този вид е постоянно желание за уриниране, макар че току-що са посетили тоалетната, или събуждане няколко пъти всяка нощ, за да се посети тоалетната.
Urge инконтиненцията (спешна) е неволно изтичане на урина, придружено от внезапно, силно желание за уриниране (спешност). Този вид инконтиненция е компонент на
синдрома на свръхактивен пикочен мехур
Overflow инконтиненцията (препълване) е изтичане на урина, когато пикочният мехур е свръхразширен с наличие на голямо количество остатъчна урина. Характерен е за мъже с продължителна хронична задръжка на урината, най-често при доброкачествено увеличение на простатната жлеза. Това може да доведе до предаване на обратно налягане върху бъбреците, хидронефроза и последваща бъбречна недостатъчност. Наднорменото тегло оказва допълнителен натиск върху мускулите на корема и таза, което го прави по-трудно да се избегне изтичане на урина. Друга причина са диабет или невродегенеративни заболявания (например Алцхаймер), временно отслабени мускули, дължащи се на операция на простатата. 
Понякога точната причина за този тип слабост на пикочния мехур не е известна, смята се, че рецепторите в мускула на пикочния мехур изпращат неправилни сигнали към мозъка, което показва, че пикочният мехур е пълен. Съществуват редица неща, които могат да повлияят на инконтиненцията, например пиене на твърде много или твърде малко течности, инфекция на пикочните пътища, запек и медикаменти.
За смесена инконтиненция можем да говорим, когато са налице
симптоми от двата вида инконтиненция - спешна и стрес инконтиненция
Възможно е също така някои напитки, медикаменти или инфекция на уринарните пътища да предизвикат временни проблеми със задържането на урина. Такива са например алкохолът, кофеин-съдържащите и газираните напитки, приемът на голямо количество вода. Дехидратацията също може да предизвика такива симптоми, тъй като води до отделянето на концентрирана урина, която е дразнител за пикочния мехур. Успокоителни, антидепресанти, диуретици, миорелаксанти и други медикаменти могат да бъдат причина за неволно изпускане. Циститът също дразни лигавицата на пикочния мехур и освен до често уриниране и парене, може да доведе до незадържане.
- Какъв специалист трябва да посетим, ако забележим неволно изпускане на урина?
- Редно да посетите специалисти по урология или гинекология за диагностика и преценка за последващо лечение.
- Как се диагностицира заболяването?
- Когато при уролога дойде пациент с подобен проблем, първо и най-важно правило е да се направи подробното снемане на анамнеза и преценка на подхода.
Причините за изтичане на урина при мъжете и жените са различни
и може да зависи от много фактори. Ето защо е важно да получите добра оценка на конкретната ситуация, така че да можете да получите правилното лечение. Препоръчително е да се водят дневници за уриниране, включващи запис на честотата и отделената урина, епизоди на незадържане, прием на течности, изследване на урина, за да се изключат инфекции на пикочните пътища, кръвни изследвания, скрининг тестове, образни изследвания.
- Какво лечение се прилага за пациентите с неволно изпускане на урина?
- Лечението на пациента изисква мултидисциплинарен подход от екип от уролози, гинеколози, физиотерапевти и обществени здравни работници. Извършва се лечение на подлежащите причини - уретрална обструкция, камъни в пикочния мехур, гръбначно заболяване, тумор.
Лечение на сфинктерната слабост при инконтиненция чрез инжекционна терапия - инжектиране на пълнещи материали в шийката на пикочния мехур и периуретралните мускули, се използва за
увеличваване на съпротивата на изхода на пикочния мехур
Такива вещества са силиконовите полимери, говежди колаген, тефлон или въглеродно покрити циркониеви зърна. Оперативното лечение при жени със стрес инконтиненция е с цел повдигане на шийката на пикочния мехур и проксималната уретра в ретропубична позиция. Друг вариант са слингови процедури - пубовагинални слингове, показани най-вече при инконтиненция вследствие на извършена радикална тазова хирургия, радиотерапия, както и за неврологична дисфункция на уретрата /например миелодисплазия/ и при двата пола. В практиката най-често се използват синтетични слингове - тъй като процедурата е нискоинвазивна и с малко усложнения. Консервативна терапия може да бъде приложена при определени случаи - свръхреактивен пикочен мехур, но само 50% от пациентите имат полза от този вид лечение, което включва антихолинергични средства, трициклични антидепресанти, поведенческа терапия, тазови упражнения.
При сфинктерна дисфункция след проведена операция на простатата се извършва поставяне на изкуствен уретрален сфинктер, Булбарен слинг (за компресиране на уретрата) - обикновено се отлага до 1 година след простатектомия и е най-ефективният метод за продължително лечение. 
- Може ли да направим нещо в домашни условия, за да се справим с проблема?
- Повечето жени се справяте със симптомите на неотложна инконтиненция с урологични подложки за жени, със специалните протектори за мъже или бельо за еднократна употреба. Можете да се справите с проблема или значително да намалите неволното изтичане на урина чрез
специални упражнения за трениране на мускулите на тазовото дъно
За да се справите със спешната или неотложната инконтиненция, можете да опитате да пиете повече или по-малко течности, отколкото обикновено, да избягвате кафе, черен чай и енергийни напитки, които могат да раздразнят пикочния мехур или да тренирате пикочния мехур чрез забавяне на уринирането с увеличаващи се периоди от време, които потискат желанието за уриниране.
В заключение мога да кажа, че за нормалното функциониране на пикочния мехур с пълноценно задържане на урина и съзнателно освобождаване, изисква добро и синхронизирано функциониране на множество нервни центрове, волеви и неволеви мускули. Неврогенният пикочен мехур се среща при многобройни и различни по своята същност заболявания на централната и периферната нервна система. Познаването им позволява ранна и правилна диагноза, както и избор на подходящ терапевтичен план. Подобряването на микционните нарушения изисква специално внимание, лечение и рехабилитация, паралелно с лечението на основното заболяване.
- Какво ще кажете за уринирането при мъже с увеличена простатна жлеза?
- Микционните нарушения при мъжете е доброкачественото увеличение на простатната жлеза.
Хиперплазия на простатата е едно от най-често срещаните доброкачествени състояния при мъжете
което влияе много силно върху качеството на живот. Признаците са толкова по-подчертани, колкото по-голяма е хипертрофията на жлезата и последващото стеснение на уретрата. Нелекувана доброкачествена простатна хиперплазия може да доведе до редица усложнения като ретенция (задръжка) на урина, невъзможност за уриниране и необходимост от поставяне на постоянен катетър, образуване на камъни, хронични възпаления, увреда на пикочния мехур и нарушаване функцията на бъбреците. Много често пациентите идват на преглед при уролог, когато вече са налице усложненията и именно те са сигнализирали за наличието на дълго отлаган проблем. При остра задръжка на урина има внезапна, болезнена неспособност за уриниране и е необходима спешна консултация с уролог. Може да се наложи поставянето на катетър. 
При някои мъже с увеличена простатна жлеза се наблюдават твърде чести инфекции на пикочните пътища. Те могат да бъдат причинени от бактерии, вируси или гъбички, да са остри или хронично рецидивиращи. Инфекциите на долните отдели на отделителната система могат да протекат като остър уретрит и цистит. При остър уретрит водещи са паренето при уриниране и отделянето на секрет (слузно-гноен). За острия цистит, който се комбинира с уретрита, са характерни дизурични прояви като тежест в тазовата област,
чести позиви за уриниране и оскъдно отделяне на урина, парещи болки при уриниране
и болка над срамната кост. При възрастни и катетеризирани хора инфекцията може да протече олигосимптомно. Урината при острия цистит става мътна поради наличие на белтък, гной и бактерии, а понякога може да бъде и премесена с кръв. При рецидивиране на инфекцията може да се стигне до развитие на хроничен възпалителен процес - хроничен цистит, простатит или възпаление на периуретралните жлези. 
- Как протичат инфекциите на горната система на отделителната система?
- Инфекциите на горните отдели на отделителната система могат да протекат като пиелит - възпаление на бъбречното легенче, или пиелонефрит - възпаление на бъбречното легенче и паренхим. Клинично те се изявяват с болка в поясната област и по хода на пикочопроводите, висока температура, втрисане, гадене и повръщане, които често се комбинират със симптоми от засягане на долния уринарен тракт. При чести повтарящи се остри пиелонефрити може да се стигне до хронифициране с развитие на хроничен пиелонефрит с увреждане на общото състояние, отпадналост, чести нощни уринирания и постепенно влошаване на бъбречнита функция. Усложнения на хроничния пиелонефрита са бъбречната хипертония, бъбречните и перинефритните абсцеси.