Фериботът Русе-Гюргево ще възобнови работата си до края на лятото. Това беше договорено вчера на среща между областния управител Борислав Българинов и председателя на Окръжния съвет в Гюргево Думитру Беяну.
Анализ на областната администрация показва, че водната връзка може да превозва до 300 тира на денонощие и така да облекчи и трафика, и амортизирането на Дунав мост. От българска страна нужната пристанищна инфраструктура може да се осигури за около месец. По-сложна е ситуацията в Гюргево, където пристанът е в частен имот и ще са нужни повече документи, за да заработи.
Една от причините за рестартирането на ферибота е натрупването на огромни опашки от тирове по булевардите „България“ и „Тутракан“ и трасето Русе-Мартен.
„Трябва да синхронизираме ресурсите, с които разполагаме, и да не губим време. Проблемът е очевиден, а хората чакат от нас действия, които да го разрешат. Бюрокрацията не може да е пречка“, заяви Българинов.
Като първа стъпка за разтоварване на района около граничния пункт от тежки камиони още от началото на следващата седмица се планира нова организация на движението, като при необходимост камионите ще бъдат спирани още преди да влязат в Русе.
Обсъдена беше и темата за изграждането на втори мост над Дунав. Планира се в началото на юли да се подпише споразумение за строежа на нов мост между институциите от двете страни на реката и привличането на известни личности като публични лобисти за каузата. Българинов лансира и идеята заедно колегата си Беяну да инициират среща между премиерите на България и Румъния, за да се запознаят на място със ситуацията и да търсят възможности за построяването на втори мост, който да поеме огромния трафик. 
Община Русе, представлявана от зам.-кмета Златомира Стефанова, изрази пълна подкрепа на обсъжданите идеи.