Модерно оборудвана оранжерия за отглеждане на канабис е разкрита в Русе при специализирана полицейска операция. Арестувани са двама мъже, съобщиха от МВР.
Оранжерията се намирала в старо противобомбено убежище на територията на бившия Комбинат за тежко машиностроене, където сега работят множество фирми. Входът бил изолиран, имало и тайни пътеки. Двете помещения били оборудвани с високотехнологични съоръжения. Изградени били въздуховоди, за да не се усеща миризма. От помещенията криминалистите иззели 620 растения с височина над 150 см и везни.
По време на операцията бил задържан 46-годишен мъж от Тополовград, който полагал грижи за канабиса. Претърсване имало и в обитавано от него жилище в Русе. Там са открити малко количество амфетамин на прах и марихуана. От дома му в Тополовград полицаите иззели половин килограм канабис.
Полицаите арестували и 40-годишен мъж от Тополовград, който бил съпричастен към случая. От дома му е иззет още половин килограм канабис.
Спецоперацията, утвърдена от изпълняващия длъжността главен секретар на МВР гл. комисар Стоян Темелакиев, е осъществена от служители на главна дирекция „Национална полиция“ и техни колеги от областните полицейски дирекции в Пловдив, Русе и Хасково.
Двамата мъже са задържани с прокурорско постановление, като са им повдигнати обвинения.
По неофициално информация превърнатият в наркооранжерия имот е собственост на едно от най-известните лица на прехода в Русе, но е било отдадено под наем на фирма, която заявила, че ще отглежда в него гъби.
Работата по разследването продължава под наблюдението на Русенската окръжна прокуратура.