„Общински транспорт Русе“ ще получи поредна финансова помощ от Общината, за да може да извърши планираното закупуване употребявани тролейбуси. Предлаганият заем е 540 хил. лева, с които дружеството да вземе първите 12 тролейбуса втора ръка. През март догодина трябва да бъдат придоби още 8, като за тях ще се броят още 360 хил. лева без ДДС.
От писмото на изпълнителния директор на „Общински транспорт Русе“ Александър Георгиев става ясно, че дружеството продължава да работи на загуба и затова няма възможност да осигури финансиране на планираните инвестиции. 
Превозвачът приключва първото тримесечие със загуба от 25 хил. лева, а от счетоводния му отчет се вижда, че натрупаните до момента загуби надхвърлят 7 млн. лева. 
Градският транспорт работи на загуба в последните години като дупката между приходите и разходите се покрива от общинския бюджет. Схемата е да се отпускат заеми, които след това се оформят като вноски в капитала на дружеството. По този начин през миналата година бяха опростени над 870 хил. лева заеми на „Общински транспорт Русе“, като се наложи и още една вноска от 250 хил. лева. Съдейки по погасителния план за новия заем, съществена промяна към по-добро не се очаква скоро. В следващите месеци дружеството ще погасява кредита си с вноски по 1000 лева месечно, които догодина стават по 2000 лева. А по-голямата част от кредита - 342 000 лева, ще бъде платена наведнъж чак през април 2024 г., когато с този проблем ще се занимава следващия Общински съвет.
Както „Утро“ писа, за подобряване на финансовото положение на общинския транспорт бе решено от следващото лято да се елиминират частните превозвачи. Те обаче не печелят толкова колкото си мислят някои - „Шанс 99“ регистрира загуби от 168 хил. и 152 хил. през 2018-2019 г., а „Геокомерс“ отчита минимални печалби от 50-100 хил. лева. И поемането на тяхната работа едва ли ще подобри съществено резултатите на общинската фирма. Остава ни само да се надяваме, че новите тролейбуси и електробуси, закупени с европейско финансиране, наистина ще се окажат изключително икономични и ще позволят на дружеството да балансира приходи и разходи, така че да не се наложи цената на билетчето за градски транспорт да скочи драстично след година-две.