„Зелена африканска теменужка. Сентполия. Наречена е на името на своя откривател Сент Пол, открил я е в Танзания в края на деветнайсети век“. 
Това обяснява Петя Ангелова, докато разглеждам с интерес зелените красоти, които населяват нейния кабинет в Канев център. Африканската теменужка е много популярна и почти всеки дом си отглежда поне едно такова стайно растение в саксия. Популярни са обаче растенията с розови и лилави цветчета, а значително по-рядко се срещат бледорезедави, които заедно с мъхестите тъмнозелени листа образуват ефектна живописна композиция в саксията. 
Точно такава е африканската теменужка тук.
Сентполията съжителства с една кралска детелина, с една разкошна шефлера
с един предстоящ да цъфти спатифилум и още дузина повече или по-малко ефектни растения. А резедавата теменужка Петя Ангелова си я е купила специално, за да я прибави към богатата си колекция от цветя. Огромната част от тях са в дома й - броят им е надхвърлил сто. Когато си купувах апартамента преди време, изискването ми беше да е на осмия етаж или да няма срещу него дървета, обяснява университетската преподавателка. От агенцията, към която се обърнала, й признали, че за първи път се сблъскват с такова условие на клиент. Но аз много държа апартаментът ми да е слънчев, за да има светлина за цветята, обяснява простичко Петя. 
Хората, които я познават добре, знаят тази нейна тиха страст - цветята, а знаят и причината за това: любимата на русенката наука ботаника, която е неизменното й увлечение още от детските й години. Но повечето хора научиха за всичко това преди около седмица, когато Петя Ангелова и академичното ръководство на Русенския университет поканиха гости на  откриването на Ботаническата градина в РУ. 
„През 2018 година 
колеги от Шотландия силно се впечатлиха от дендрологичния парк на нашия университет
Разказаха ми за тяхната ботаническа градина и ме поканиха да отида и да я разгледам. Когато отидох, видях, че там имаха около една десета от това, което ние имаме в парка на университета. На мен ботаническата градина ми е мечта много отдавна - но тогава си дадох сметка, че не е нужно да имаш кой знае каква грамадна територия, за да направиш такава градина“, разказва Петя Ангелова. И съзирайки възможността да превърне своята мечта в реалност,
преподавателката по ботаника и растениевъдство в Агро-индустриалния факултет на РУ се залавя за работа
Заедно със свои студенти и доброволци - русенчета от нейния първи „клас“ в детската академия на „Бистра и Галина“. Заедно изследват разнообразието на университетския парк - с над 300 вида представители на флората, описват ги и подготвят табелки с латинските и българските названия на всяко растение. 
След аплодисментите и поздравленията всъщност започва същинската работа. Вече имаме първите растения от дарители за нашата градина, казва Петя Ангелова. Десетина попълнения на ботаническата градина чакат в саксии да бъдат засадени. Първото е подарък от училище „Леонардо“ - това е лириондендрон, известен и като дърво-лале. От фризьорската верига на Нина Йорданова и сдружение „Заедно си помагаме“ са подарили други три ефектни дръвчета - 
японска вишна, известната сакура, червенолистна бреза 
и един ликвидамбър - екзотично дърво от Северна Америка с много красиви листа, които през есента се обагрят в червено. 
„Днес в България има много разсадници, откъдето човек може да се снабди с декоративни растения, ето, розите, които засадихме в алеята и с които поставяме началото на розариума, набавихме от разсадник в Павликени. В розариума ще засадим още минирози, а също и влачещи. През юли ще стартираме нашата лятна детска академия към университета за деца от 5 до 7 клас. Тя ще продължи две седмици, като занятията ще се водят именно в ботаническата градина“, казва Ангелова. 
И в занятията с децата, и в развиването и разхубавяването на ботаническата колекция
ще й помагат вече пораснали любители на зеленото богатство
Николай Пенчев и Виктория Павлова са от първия випуск на Петя в лятната академия на „Бистра и Галина“ - сега Николай е ученик в Професионалната гимназия по туризъм, а Вики учи в Математическата гимназия, но любовта към цветята и дърветата им е вдъхнала Петя Ангелова. Заедно с тях ще бъдат и студентите на Ангелова Мартина Александрова и Венцислав Николов. И четиримата бяха на откриването на ботаническата градина. Но на този празник важен колкото за РУ, вероятно двойно повече за самата Петя Ангелова, бяха дошли и нейни бивши студенти от Шумен, Плевен, Силистра, дори от Бургас. А нейната бивша студентка Магдалена Димитрова вече сама преподава в ПГ по селско стопанство „Ангел Кънчев“ и беше довела и свои ученици.
За самата Петя Ангелова интересът към ботаниката започва от... вкъщи. Баща й е агроном, така че 
от съвсем малка Петя научава латинските наименования на растенията
След като завършва училище „Възраждане“, където получава първата си подготовка по специалността „Мениджмънт“, тя иска да следва агрономство, но тъй като Пловдив е твърде далече, става студентка в Аграрно-индустриалния факултет на РУ. Особено ценни за нея са упражненията по ботаника, които води доц.Лилия Тодорова /тя също беше сред специално поканените за откриването на ботаническата градина/. 
Днес Петя Ангелова преподава в РУ, където от 10 години води упражнения, но освен това
въвежда децата от училище „Леонардо“ в тайните на зеления свят и природата
А през лятото отваря класната стая „В чудния свят на растенията“ в лятната детска академия. Ако за някого това е предостатъчно, очевидно за Петя Ангелова не е. Защото от 2013 г., когато е открит Канев център, тя е и мениджърът на това вече известно и харесвано място за концерти, спектакли и други културни събития. 
„Домът на родителите ми беше в блока точно срещу университета, от малка съм гледала от терасата парка - имам снимки на дърветата през различните сезони. Като започнаха да строят Канев център, 
гледах строежа и си мислех дали няма да стане както с градската спортна зала
която на няколко пъти замираше и беше реална опасността да си остане само стърчащо скеле. Но ето че сградата на Канев център напредваше с невероятни темпове - а аз започнах да си мечтая да стана част от него, да стана негов директор“, разказва русенката.
И когато ректорът проф.Христо Белоев й възлага тази задача, едва ли има по-щастлив човек от нея. Помага й подготовката по мениджмънт, но освен това се учи и в движение на някои ценни подробности. Всяка ситуация - и с позитивен, и с негативен знак - добавя опит и увереност. Освен чисто организационните моменти, които са номер едно при подготовката на турнета, събития, тържества или форуми, много е важно деликатното и коректно отношение и към хората от публиката, и към гостуващите артисти, всеки от които е звезда и цяла вселена. Много ми е помогнал Мариан Бачев с точни и навременни съвети, казва Петя Ангелова.
Мариан Бачев и Александър Кадиев са първите гости в Канев център на първото събитие от афиша -
спектакълът „Досадникът“. Най-много публика събира концертът на Николина Чакърдъкова, за който билетите се изчерпват за две седмици. А Руслан Мъйнов, за чиито изяви билетите никога не стигат, като научил, че директорът на Канев център мисли за академична кариера, й казал недвусмислено: „Смятам, че твоето място е тук!“. И май се оказа прав, усмихва се Петя Ангелова. Сигурно е така. След като малкият й син, когато бил едва двегодишен, показвал календар със снимка на Канев център и обяснявал: 
„Това е Канев център, мама живее тук“
Опитвам се да не липсвам много на моето семейство, радвам се, че и мъжът ми, и двамата ми сина ме разбират“, казва Петя Ангелова. Тя пък компенсира със слънчевото си настроение и с готовността си винаги, когато има възможност, да се развихри в кухнята и да поднесе „извиненията“ си за многочасовите си работни дни във вид на безумно вкусни солени и сладки изкушения.  
А между обяда и десертите остава време и за цветята. Не, не им говори. Но те със сигурност усещат, че ги обича. „Единственото, което трябва при отглеждането им, е любов. И това, което трябва да знаят всички, които искат да се радват на своите цветни градини, е, че цветята страдат само от прекомерни грижи и най-често от преполиване. Просто трябва да се проверява почвата дали е суха и да не се бърза с поливането. Е, разбира се, трябва да се знае кое растение предпочита по-слънчево място, кое е любител на сенчестите кътчета. И пак повтарям: останалото е любов“, убедена е Петя Ангелова.
Разбира се, нейната страст и нейната посветеност на растенията е добре известна на колегите й в РУ. Преди известно време проф.Смрикаров й се обадил с тревожната новина, че
акациите пред РУ са нападнати от нещо, което ги съсипва
Намерих препарати и спасихме дърветата от изсичане, обяснява Ангелова. Пак с препарати тя спасила и чимширите на Смрикаров от унищожение, когато преди няколко години китайски молец беше започнал да превръща чимшировите храсти в целия регион в жълта паяжина. За съвети и за обсъждане на теми, свързани с флората, тя винаги има време.  
Явно при мен е в сила правилото на Конфуций, който казва: „Намери си работа, която да ти харесва, и няма да имаш нито един работен ден“, засмива се Петя Ангелова. И уточнява, че нейната сбъдната мечта - университетската ботаническа градина, не поставя точка. Напротив, оттук нататък започва истинската работа, за която Петя има толкова много идеи и планове.