„Булмаркет“ ще получи първия в България сертификат за екологично социално управление (ESG). Това съобщи ръководството на русенската компания пред местни и столични медии, представяйки плановете си за развитие на бизнеса в следващите години. ESG е стратегия на устойчиво инвестиране, която обвързва три основни стълба - Екология, Социална ангажираност и Корпоративно управление. Притежаването му гарантира, от една страна, че компанията води политики, благоприятни за околната среда, намалява емисиите парникови газове, използва ефективно природните ресурси и се справя добре с рециклирането. От друга - ESG въвежда изисквания за социална ангажираност, като компанията поема ангажименти да работи за разрешаването на проблеми на неравенството, трудовите отношения, инвестициите в човешки капитал и правата на човека.
В момента „Булмаркет“ разработва ESG стратегията си съвместно с екип от консултанти и се очаква всички процедури и проверки по издаването на сертификата да приключат през следващата година. С това компанията цели да изпълни изпреварващо подготвяни от ЕС регламенти за екологична устойчивост на производства, услуги, бизнеси, както и насоки за разкриване на корпоративна информация. Това са част от различни мерки, разработени от ЕК за постигането на целите, залегнали в Зелената сделка на ЕС, целите на ООН за климата, Парижкото споразумение за климата и т.н.
В съзвучие със зелените политики на ЕС „Булмаркет“ си поставя за цел да увеличи значително производството на биогорива от „второ поколение“, като захрани 65% от производството си на биодизел с остатъчни/отпадъчни маслени фракции - пържилни масла от кухни и използвани мазнини. За осигуряване на необходимите суровини се разчита на внос от Китай, Малайзия, Виетнам и Индонезия, като за логистични нужди ще бъде нает склад на едно от големите китайски пристанища.
Биогоривата от „второ поколение“ дават до 40% повече спестени емисии спрямо тези от „първо поколение“ и не се конкурират със суровините за хранителни нужди, поради което увеличаването на производството им е основна цел на зелените политики на ЕС. С производството си за 2020 година групата е спестила на човечеството около 650 000 тона въглеродни емисии.
До края на 2022 г. фирмите от групата ще инвестират общо 42 млн. евро в проекти, които са на различна фаза на изпълнение. В производството на биогорива ще се вложат 17 млн. евро, а над 8 млн. евро ще се инвестират в жп транспорта. За проекта „ЛВЗ“, който предвижда бившият завод да се превърне във високотехнологичен парк и база за ремонт и производство на вагони, са предвидени над 9 млн. евро.
В следващите няколко месеца ще приключат проекти за увеличаване на капацитета на предприятия от групата, като годишното производство на биодизел ще нарасне от 300 на 360 хил. тона, а производството на фармацевтичен глицерин - от 10 на 25 хил. тона годишно. Предстои изграждането на нов завод за предварителна обработка на използвани масла от кухни с капацитет от 165 000 тона годишно, за който се очаква издаването на строително разрешение. В ход са проекти за дестилация на растителни органични течности до фракции, заместващи нефтени деривати в база „Тегра“ и за дестилация на биодизел до получаване на „супер чист“ биодизел.