Д-р Пламен Жеков завършва Медицинския университет във Варна през 1994 година. Придобива специалности “Вътрешни болести” и “Кардиология”, докато работи в Интензивно терапевтично отделение в морския град. През 2013 година се присъединява към екипа на кардиологична болница “Медика Кор”, където работи и днес. Той диагностицира и лекува артериална хипертония, сърдечна недостатъчност, исхемична болест на сърцето, ритъмно-проводни нарушения. Има натрупан опит в извършването на ехокардиографии, холтер мониториране на артериално налягане и ЕКГ мониториране. Специализира кардиостимулация и прилага уменията си в екипна работа с колегите си при имплантиране на пейсмейкъри. 
Д-р Жеков е член на Българския лекарски съюз и взема участие в многобройни национални конгреси и семинари по кардиология.

- Д-р Жеков, какво представлява артериалното налягане и какви са здравословните норми? 
- Артериалното налягане е представено от налягането, което кръвта оказва върху артериите. Това налягане е необходимо на кръвта да достигне до всички части на човешкото тяло.
На първо място то се създава от изпомпването на сравнително голям обем кръв в аортата по време на камерната систола. Вторият фактор за съществуването на артериалното налягане е съпротивлението, което кръвта среща по време на движението си в съдовата система, определящо се от лумена на най-малките артериални съдове - артериолите. Ако те са стеснени, създават по-голямо съпротивление на движението на кръвта, което води до повишаване на артериалното налягане. 
Важно е да уточня, че кръвното налягане е променлива величина, защото е подложено на денонощни колебания.
Най-високите стойности на алтериалното налягане са рано сутрин и в късния следобед
значително по-ниски са по обедно време, а най-ниски са през нощта. Неговите колебания зависят от много фактори като позицията на тялото, физическото и емоционално натоварване, от това дали бодърствате, или спите. Стойностите на кръвното налягане са в пряка връзка с фазите на сърдечния цикъл. По време на систола се регистрира максималното систолно артериално налягане, а по време на диастола - минималното или диастолното налягане. Нормалното кръвно налягане се движи в определени граници. То трябва да бъде
под 140/90 mmHg, измерено в лекарския кабинет, и под 135/85 mmHg, измерено у дома
- Кога можем да говорим за артериална хипертония?
- Повишеното кръвно (артериално) налягане се нарича артериална хипертония и е едно от най-честите болестни състояния при човека. Тя може да бъде самостоятелно заболяване или състояние, свързано с други болести - бъбречни, ендокринни, неврогенни. Общата честота на артериалната хипертония е около 30-45% от населението. Тя става все по-честа с напредване на възрастта и е над 60% при хора на възраст над 60 години. Около 1/5 от хипертониците не знаят, че имат повишено артериално налягане, а два пъти повече от тях не са лекувани или са недостатъчно лекувани. 
Артериалната хипертония е състояние на трайно повишение на диастолното налягане над 90 мм живачен стълб или повишено систолно налягане над 140 mmHg при лица над 18-годишна възраст.
- Какви са степените на артериалното налягане и артериалната хипертония?
- Оптималното артериално налягане е 120/80 mmHg, стойностите на нормалното са 120-129/80-84 mmHg, а
ако те са 130-139/85-89 mmHg, вече говорим за високо нормално аретиално налягане
Степените при артериалната хипертония са: лека със стойности 140-159/ 90-99 mmHg, умерена - 160-179/100-109 mmHg, и тежка при стойности 180/110 mmHg.
- Какви са рисковите фактори за развитие на това заболяване и какви са пораженията върху организма, до които води хипертонията? 
- Това е хронично заболяване, което увеличава риска от развитие на атеросклеротични усложнения с 2 до 3 пъти, а именно поява на исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, мозъчен инсулт, бъбречна недостатъчност.
Болшинството от лицата с високо кръвно налягане имат така наречената есенциална хипертония -
хипертонична болест, която се обуславя от сложното взаимодействие между генетични фактори и фактори на околната среда
като стрес, намалена физическа активност, затлъстяване, прекомерна употреба на сол, алкохол, тютюнопушене. В този случай наличието на наследствено предразположение в комбинация с непрекъснато въздействащи, натрупващи се неблагоприятни фактори на заобикалящата ни среда отключва хипертонията - нарушава се сложният механизъм на регулация, поддържащ тонуса на кръвоносните съдове, които се свиват, а артериалното налягане се покачва. При другият вид артериална хипертония - симптоматичната, има конкретно заболяване,
конкретна причина за повишеното налягане - бъбречно заболяване, ендокринни или неврологични смущения
Артериалната хипертония може да протича дълго време без симптоми поради бавното повишаване на артериално налягане. Характерно е появяващото се сутрин главоболие, особено в тилната област. Други чести симптоми са световъртеж, шум в ушите, нервност, болки в сърдечната област, задух при усилие, кървене от носа. 
При нелекуване заболяването прогресира и води до засягане на кръвоносните съдове, сърцето, мозъка, бъбреците - това са т.нар. прицелни органи на хипертонията, които са жертвите на нелекуваното повишено артериално налягане.
- До какви усложнения може да доведе артериалната хипертония?
- Усложненията, до които може да доведе артериалната хипертония, са следните:
Хипертонична криза, която се нарича спешен случай. Тя представлява
внезапно появила се тежка хипертония с опасност за живота на пациента поради развитие на увреждания в някои органи
като хипертонична енцефалопатия с опасност от инсулт, обременяване на лявата камера с опасност от белодробен оток, стенокарден пристъп, дисекация на аортата.
Съдовите усложнения са най-чести. Повече от половината хипертоници развиват ранна атеросклероза. При сърдечни усложнения около 60% от хипертониците умират поради левокамерна хипертрофия. Сърдечният мускул задебелява в отговор на повишеното съпротивление, срещу което трябва да изтласква кръвта, която прави сърцето по-податливо на “кислороден глад” и води до левокамерна недостатъчност. Сърдечните усложнения могат да доведат и до исхемична болест на сърцето.
Мозъчните усложнения са причина за смърт при около 20% от хипертониците
Мозъчният инфаркт е вследствие на атеросклероза на мозъчните съдове и може да доведе до масивен мозъчен кръвоизлив. Следващо усложнение от артериалната хипертония е хипертонична нефропатия с албуминурия, нефросклероза и бъбречна недостатъчност. Хипертонията може да е причина за тежко увреждане на бъбречната функция до степен да е необходимо започване на хемодиализно лечение. Други усложнения са аневризма на коремната аорта и аортна дисекация, която се среща при 80% от хипертониците.
- Какво ще кажете за артериалната хипертензия?
- Високият процент заболеваемост и смъртност, свързани с артериалната хипертензия, я правят един от най-силно социално значимите медицински проблеми. Ето защо диагностиката и лечението на артериалната хипертония е толкова важно. Лечението на хипертонията може да предотврати усложненията и да осигури активен, пълноценен, професионален живот. 
- Какво да направим, за да държим под контрол повишеното кръвно налягане? 
- Необходимо е поддържане на артериалното налягане под 140/90, а за пациентите със захарен диабет или бъбречно заболяване налягането трябва да е дори още по-ниско - под 130/80.
 Първата и особено важна стъпка за справяне с артериалната хипертония е здравословният начин на живот
- Какво препоръчвате на русенци за справяне с кръвното налягане и хипертонията?
- Моите препоръки към гражданите на Русенска област са да се намали количеството на приеманата с храната сол - до 5 грама дневно (1 чаена лъжичка без връх) или 2 грама натрий. Това може да постигнете, като ограничите консумацията на храни, съдържащи сол (месни и колбасарски изделия, консерви, сирене, хляб и тестени произведения). Важно е и да внимавате с употребата на продукти с високо съдържание на натрий, но без солен вкус - яйца, пресни млечни продукти, ориз, газирани напитки, минерални води, хранителни добавки (бакпулвер, сода за хляб, натриев хидроксид, натриев сулфид и други).
Да увеличат консумацията на растителни храни - плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, като за предпочитане са продукти с по-ниско съдържание на животински мазнини - риба, пилешко (без кожата) и телешко месо, обезмаслени и с ниска масленост млека и млечни произведения. Да се откажат цигарите, движението пеш да се увеличи, като дневно да се извървяват не по-малко от 5-6 км или да се правят физически упражнения за 30-40 минути. Консумацията на алкохол трябва да се ограничи. Според експерти от Световната здравна организация
разумната употреба на алкохол за мъжете е концентрат 100 мл дневно, вино - 375 мл, и до две бири
При жените стойностите съответно са 50 мл, 200 мл и една бира. Важно е да се знае, че никога не трябва да се употребяват и трите вида алкохол в един и същ ден.
Друго важно условие е хората да намерят своя индивидуален подход за справяне със стреса (автотренинг, почивка и приятни занимания, достатъчен сън). Добре е да се ограничи или намали приемът на психоактивни вещества (храни и напитки, съдържащи кофеин, протеинови и високоенергийни добавки и други). Поддържането на здравословно телесно тегло също е важно условие и то така, че индексът на телесната маса да бъде в границите от 18,5 до 24,9.
Втората стъпка за справяне с повишеното кръвно налягане е да приемате предписаните от вашия лекар лекарства. Неправилно и дори опасно може да се окаже самолечението - изборът на медикамент е строго индивидуален, определя се от множество фактори, които може да прецени само лекарят.
Никога не прекъсвайте лечението си, дори да се почувствате по-добре
Хипертонията е хронично заболяване - тоест има я постоянно, непрекъснато. След като веднъж е започнала, хипертоничната болест не може да бъде дефинитивно излекувана. Тя може да се контролира, тоест, да поддържаме артериално налягане в рамките на нормата, но само докато приемате нужните медикаменти. При спиране на лечението кръвното се покачва отново и рискът от усложнения нараства. Затова пациентите трябва да знаят, че лечението на хипертонията е всекидневно до края на живота. То ги предпазва от сериозни усложнения, защитава прицелните органи от вредното въздействие на артериалната хипертония и значимо удължава продължителността на живота им.