Частните превозвачи отпадат от градския транспорт в Русе от юни догодина, когато изтичат договорите на „Геокомерс“ и „Шанс 99“, решиха вчера общинските съветници без нито един глас „против“ или „въздържал се“.
Като основни мотиви бяха посочени проблемите с градския транспорт по време на пандемията, некоректната борба за пътници между превозвачите и техническото състояние на автобусите. Изтъкната бе и масовата практика общественият транспорт да е отговорност на един оператор.
„Съгласно приетата през 2019 година транспортна схема трябва да се поддържат 28 автобусни и 15 тролейбусни линии. Това изисква голям капацитет и хора, които да обслужват тези линии“, каза проф.Михаил Илиев /ГЕРБ/ и попита има ли общинската фирма такива възможности.
В отговор администрацията посочи, че „Общински транспорт“ разполага с 36 тролейбуса, 10 от които обаче ще излязат от употреба в края на годината. В момента тече поръчка за доставка на 20 употребявани тролеи до 2023 година, от които първият вече е тук. Така се очаква постигане на 95% ефективност на градския транспорт.
Както предварително обявиха, съветниците от ВМРО подкрепиха идеята и препоръчаха да се продължи в тази посока и с линиите до населените места извън общината.
От групата на ГЕРБ също заявиха подкрепата си, но определиха действието като закъсняло.
„Няма как да не подкрепим нещо, което е започнато преди 3 години и което русенци искат от толкова много време. „Общински автотранспорт“ е създаден с цел да бъде единственият нормален превозвач и да печели проекти. Такъв е в Стара Загора и Бургас, където дружествата са отпреди много години“, коментира председателят на съветниците от ГЕРБ Бедрос Пехливанян.