Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова призовава всички участници в предизборната надпревара да провеждат толерантна и позитивна кампания.

На първия брифинг на новата комисия тя очерта и основните предизвикателства.

„За мен като председател на ЦИК предизвикателството е огромно предвид новите моменти в Изборния кодекс, особено тези свързани с машинното гласуване. То ще се проведе за първи път в толкова голям мащаб не само в страната, а и извън страната. Гласуването ще бъде в секции с повече от 300 избиратели само машинно“, обясни тя.

„Много се надявам и призовавам всички участници, които ще се регистрират за предизборната надпревара, да провеждат една толерантна и позитивна кампания, за да може всички ние заедно да преминем през този процес и на 11 юли да се проведат честни, прозрачни и демократични избори“, каза още Камелия Нейкова.

От днес започна регистрацията на партии и коалиции за участие в предсрочните избори. За разлика от предишни избори, този път засилен интерес от партии и коалиции да се регистрират първи, нямаше. Александър Богданов от ПП „Подем“ беше първият представител на партия, който се яви в ЦИК за регистрация за предстоящите избори.

„Взели сме повече от 50 решения. Започнахме назначаването на съставите на Районните избирателни комисии. Срокът ни е до утре. Имаме амбицията, ако успеем, днес да вземем всички решения, ако не успеем, утре сутринта ще ги довършим“, заяви говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева.

„От днес започва приемът на документите за регистрация на партии и коалиции за участие в предсрочните избори. До момента са подадени документите само на една политическа партия“, потвърди тя.

Крайният срок за подаване на заявления за регистрация е 17.00 ч. на 26 май. Поради тази причина, от ЦИК съобщиха, че ще работят и в почивните дни около 24 май.

Вчера стана ясно, че за извънредния парламентарен вот на 11 юли ще бъдат разкрити по-голям брой секции в чужбина. Сънародниците ни зад граница ще могат да упражнят правото си на глас в над 502 секции, спрямо 475 на редовните избори през април. Това стана възможно, след като с промени в Изборния кодекс бе премахнато ограничението за отварянето на до 35 секции в държавите извън ЕС.

„Това е рекорден брой секции извън страната за всички избори, които досега са произвеждани. Тепърва предстои стартирането на процедурата по събиране на заявления, които избирателите могат да подават и директно по електронен път на страницата на ЦИК или до дипломатическите и консулските представителства“, заяви говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов.

По думите му предходните избори са показали, че желанието на българите в чужбина да участват в изборите е на незапомнено високо равнище. Той потвърди, че в момента ЦИК обсъжда по какъв начин да се организират изборите и разяснителната кампания извън страната така, че е да са по-ефективни.

„Очакваме, че на тези избори наистина ще осигурим възможност на всички български граждани, живеещи извън страна, да гласуват при нормални условия без да възникват ужасяващи опашки, без да имат нужда да минават стотици километри, за да могат да участват в изборите в страната“, поясни Томов.