Ръст на приходите от по 200-300% годишно, обороти от стотици милиони и грандиозни печалби прогнозира русенска „Син Карс“ в презентацията си до потенциалните инвеститори, разпространявана преди предстоящото предлагане на акции на Българска фондова борса от 1 юни.
Както „Утро“ писа, компанията на бившия автомобилен състезател, създател на суперколата „Син Кар“ и успешен бизнесмен с десетилетна история Росен Даскалов планира да набере 2 млн. лева капитал, с които да построи завод в Русе, където ще се извършва основното производство на електромобили. Тук ще бъдат още Центърът за проучвания и развитие и лабораторията за тествания на фирмата. Единствено финалното сглобяване ще се извършва във фабрика в Мюнхен, която ще заработи през 2022 г. В Германия ще бъде и търговското представителство, тъй като основните клиенти на „L CITY“ са базирани в Западна Европа.
„Син Карс“ планира да започне производство на два модела електрически автомобил, предназначени за малкия бизнес - „L CITY Utility“ и „L CITY Sun“. Те се сглобяват на база собствена мултифункционална платформа „L CITY“, специално конструирана за създаването на електроавтомобили - уникална по вида си, защитена с полезен модел и патент.
През 2021 г. компанията ще произведе 15 коли, но от догодина количеството ще се удесетори, а в следващите години ще расте с 200-300% годишно, достигайки през 2026 г. 4500 автомобила - 3000 „L CITY Utility“ и 1500 „L CITY Sun“. Първият от тях ще струва 80 хил. лева, а вторият - 70 хил. Така очакванията на „Син Карс“ са след пет години да достигнат общи приходи от 345 млн. лева и брутна печалба от 48 млн. лева. Ако прогнозата се сбъдне, оборотът на фирмата ще бъде колкото на „ВИТТЕ Аутомотив“ и „Линамар Лайт Металс“ /“Монтюпе“/ взети заедно и тя ще се превърне в една от най-големите компании в региона.
„Син Карс“ базира смелите си прогнози върху наистина бързия ръст в продажбите на електромобили в световен мащаб. Според компанията техните модели ще имат и сериозни предимства пред основните конкуренти по отношение на живот и капацитет на батериите, пробег, товароносимост и максимална скорост. Като тези предимства се съчетават с малко по-ниска цена.
Русенската компания ще оборудва сериите „L CITY“ и със слънчеви панели. Тя е сключила споразумение с финландската фирма „Valoe Oyj“ за разработване, прототипиране и масово производство на интегрирана фотоволтаична система. Договорената цена за един електромобил на етап масово производство е в рамките на 2000 до 4000 евро и ще зависи от модела на превозното средство.
При всички тези радушни перспективи възниква въпросът защо „Син Карс“ не финансира инвестицията си с банков кредит, а вместо това отива към продажби на акции и споделяне на бъдещите печалби с други акционери. Както обясни преди време Росен Даскалов, компанията не разполага с материални активи на такава стойност, за да предложи нужното за пред банките обезпечение. Отговорът е, че капиталът на „Син Карс Индъстри“ наистина е 18,5 млн. лева, но по-голямата част от тях са патенти и интелектуална собственост, които банките не харесват за гаранция по заеми.