МВР призова абитуриентите да бъдат внимателни по време на празниците за завършването им. От ведомството напомнят, че шофирането с превишена скорост и излизането от прозорците на автомобилите често води до инциденти.

От вътрешното министерство обясняват, че всяка година се регистрират инциденти вследствие на неразумни действия от страна на абитуриенти.

Най-често те са свързани с шофиране с превишена скорост и излизане на абитуриентите от прозорците на автомобила. Често има инциденти и с мотори, които в последните години също се превърнаха в актуален начин за отбелязване на празника на завършващите ученици.

И тази година от вътрешното министерство ще осигурят присъствие около местата, където се очаква да се съберат най-много абитуриенти.

Засилени мерки ще има и около заведенията, където се очаква да има празнуващи.

За по-голям родителски контрол преди пътуване на абитуриентите, призовават експерти по пътна безопасност. Сред най-честите грешки, които се подценяват от младите хора, са употребата на алкохол и неправилно придвижване с автомобилите.

Заради приповдигнатото настроение и еуфорията около абитуриентските балове някои от шофьорите допускат грешки и създават предпоставки за пътни инциденти. Важна е намесата на родителите, казва експертът по пътна безопасност Алекси Кесяков, и е добре те да знаят как е организирано пътуването в деня на бала.

"Да се ангажират как ще се движат, с какви автомобили, каква ще е компанията. Когато става дума за движението, всяка загуба на концентрация, загуба на вниманието са опасни, така че аз призовавам родителите да бъдат бдителни".

Някои от нарушенията, които се допускат често, са неправилното превозване на пътници и опасното показване в движение от прозорците и люковете на автомобилите, допълни Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

"Отговорността  за това, разбира се, носят водачи на автомобили, които обикновено са родителите на тези деца. Моят призив към тях е стриктно да спазват правилата за движение и да не позволяват да се провесват и да сядат по прозорците младите абитуриенти. Няма да коментираме изключително опасните възможности да седнат зад волана, след като са употребили алкохол, но се надявам, че това няма да се случи, защото не трябва никой да си разваля абитуриентския празник и тържеството с такива нелепи действия".