С детски глъч, празнично настроение и много усмивки бе отбелязан патронния празник на СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“. Сред първите, които отправиха поздравления към присъстващите, беше областният управител Галин Григоров. „Благодаря ви за професионализма и отговорността, които влагате в ежедневната си работа! Вие сте достойни хора, пример за обществото! Убеден съм, че ще продължите да предавате на по-младите не само нови знания, но и безценните уроци по достойнство и родолюбие, завещани от предците ни! Продължавайте да бъдете не само отлични преподаватели, но и опора на следващите поколения!“, се казва във връчения от негово име поздравителен адрес на директора Добромира Николова. „Наученото тук е повод за гордост! Учете, поставяйте си все по-високи цели и бъдете устремени към победата! Покорявайте нови върхове и вярвайте в успеха и собствените си знания! Бъдете единни и където и да отидете винаги прославяйте Русе и България!“, това послание той отправи към учениците. Григоров изразява още увереност, че училищното ръководство и екипът ще съхранят и дори надградят постигнатото до момента.

„На днешната дата православната църква почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий. Първоучителят Св. Константин-Кирил Философ е защитил правото ни на писменост и култура. Той е предан служител в храма на премъдростта и дава на милиони хора по цял свят възможността да общуват на свой собствен език. Изучавайки европейски езици, ние опознаваме света на другите и се приобщаваме към него, но без да губим националната си идентичност. Ние сме българи и писмеността ни дава съзнанието, че сме със свой облик и значимост в Европа, че сме дали своя принос към културното й наследство и сме част от нейното бъдеще.“, това пък споделят учениците, които с гордост учат в гимназията.

Празничната програма включваше музикални изпълнения и рецитали. Сред тях бяха песните „Детска молба“ и „Пролетно настроение“. Те прозвучаха в изпълнение на вокална група „Детски свят“ с ръководител Теодора Петрова. Изненада за присъстващите беше подготвена и от малкия талант, победител в множество национални и международни конкурси Мартин Василев, който изпя „Нека винаги да има слънце“. Сборна вокална група с ръководител Албена Андреева изпълни „Дано“ и „Песен за приятелството“, а Мартин Василев зарадва множеството с емблематичната и любима на всички песен „Междучасие“. Състоя се и кратък рецитал, включващ стихотворения на Сергей Есенин, а също и добре познатите „Малък Пенчо“, „Звуци и букви“, „Кирил и Методий“. От танцово студио „Вълшебство“ с ръководител Анелия Иванова представиха танца „Импресия“.