ГЕРБ разкритикува остро промените в Изборния кодекс, но няма да ги оспорва в Конституционния съд

Министър-председателят в оставка Бойко Борисов прогнозира задълбочаване на политическата криза в страната. Според него на задаващите се извънредни парламентарни избори отново няма да се излъчи правителство, като целта била съставеното от президента служебно такова да продължи да действа месеци наред.

Няма да има и следващо правителство, независимо от резултата“, каза Борисов, който даде пресконференция в централата на ГЕРБ.

Премиерът в оставка обвини политическите партии в 45-я парламент, че са безотговорни и че харчат парите на данъкоплатеца, а президента – че не е обединител. „Десетки милиони пари на данъкоплатеца ще изтекат. Защото тогава пак няма направят правителство, а служебното на Радев ще продължи“, каза той.

Припомняме, че излъченият от ГЕРБ проектокабинет не срещна подкрепа. След това президентът даде втори мандат за съставяне на правителство на „Има такъв народ“, но партията на шоумена Слави Трифонов го върне веднага. Третият ще отиде в ръцете на БСП, която в събота обяви, че също няма да излъчи министри и ще върне мандата. С това се изчерпват всички три опции за редовен кабинет и се пристъпва към съставяне на служебен, който има за цел да организира извънредните избори.

Борисов определи мнозинството в парламента като „проформа“ и попита: „При този насипен парламент, при това отношение между политическите субекти, кога България ще има пълен мандат?“

Според него промените в Изборния кодекс, които депутатите приеха в края на миналата седмица, целят „единствено ЦИК да се даде в ръцете на кандидата за президент“.

„Тук е големият парадокс. ЦИК се назначава от Радев, само че на парламента не му направиха методология. Кой трябва да бъде сега председател, как ще назначи и зам.-председател? Абсолютно се погазват всички принципи“, коментира Борисов.

Той разкритикува и решението за 100% машинно гласуване в секциите с над 300 гласоподаватели, в които хартиени бюлетини вече ще се използват единствено при технически проблем. Правилото важи както за тези в България, така и за чужбина. Премиерът в оставка попита реторично кога ще се направи обществена поръчка и ще се закупят машини, кога ще се разнесат до секциите в Америка и Австралия и къде ще се съхраняват.

Въпреки острите критики към промените в Изборния кодекс, премиерът в оставка каза, че ГЕРБ няма да оспорва решенията в Конституционния съд.