„Искам да благодаря за доверието, което ми е гласувано. Благодаря на партия „Има такъв народ“, че издигна кандидатурата ми“. Това бяха първите думи на Камелия Нейкова, след като оглави Централната избирателна комисия, която за пръв път не се избира от парламента, а се назначава от президента. 
Към един от най-важните постове в държавата, призвани да гарантират честността на изборите, а  по този начин и демокрацията, Нейкова тръгна от Русе. 
Тя е родена на 16 август 1969 година. Завършва Икономическия техникум в Русе, а после и „Право“ в Русенския университет. Има допълнителна професионална квалификация по специалност „Регионалистика и Европейска интеграция“ в Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ в Свищов. 
Преди кариерата й да премине на национално ниво е юрисконсулт на Териториалното поделение на НОИ в Русе и директор на местната дирекция на Агенцията за държавни вземания.
През 2007 година е избрана за председател на Общинската избирателна комисия за местните избори в Русе и демонстрира диалогичност, компетентност и хладнокръвие, които й отварят нова кариерна врата.
През 2008-2009 година, по времето на Тройната коалиция, е зам.-министър на отбраната от квотата на НДСВ, когато титуляр в министерството е Николай Цонев, а премиер - Сергей Станишев. По-късно става зам.-председател на основаната от Цонев партия „Нова алтернатива“ и е кандидат за депутат от Русе.
В тогавашно интервю за сайта pz-info.com и задават въпроса: „Имате интересна професионална биография, били сте служител, директор, заместник- министър. За какво й е на една жена да се занимава с политика? В политиката няма работно време, а вие сте и майка на две деца“. Нейкова отговаря така: „Заради отговорността, която човек носи с действията си, когато е правил и прави всички тези неща. Жените в политиката са тези, които носят толерантността, съчувствието към слабия, към хората в нужда, към онеправданите. Забележете, че някои страни и политически култури, които традиционно приемаме за доминирани от мъжете - Турция и Пакистан - имаха успешни държавници-жени - Тансу Чилер и Беназир Бхуто. Ролята на жените в политиката ще става все по-значима и се надявам в България това също да се случи, защото ние водим обществото към разбирателство и можем да вземаме решения, за които много мъже се колебаят“.
Камелия Нейкова е оглавявала отдел „Принудително изпълнение“ в  Националната агенция за приходите.
Била е член на Централната избирателна комисия и е участвала като експерт във Временната парламентарна комисия на 41-вото Народно събрание за подготовката на Изборния кодекс. 
Позната е и като говорител на ЦИК, където работи саедно с Александър Андреев, когото сега сменя на шефския пост.
Настоящата й работа е свързана със законодателната дейност на Народното събрание.
„С избори и част от изборни администрациии на различни нива се занимавам от 2001 г. От 2001 до 2009 г. съм била председател или секретар на Районна избирателна комисия при произвеждане на всички видове избори. 2009 г. бях член на ЦИК за избирането на народни представители и на ЦИК за избиране на членове за Европейския парламент“. Така започна представянето си юристката на консултациите при президента Румен Радев в края на миналата седмица.
„ЦИК трябва да започне с летящ старт, тъй като изборите са много скоро. Още в първата седмица ни предстои усилена работа. Според мен, новите промени в Изборния кодекс са голямо предизвикателство. Аз съм привърженик на машинното гласуване, защото улеснява работата на изборния процес. Има много грешки в хартиения протокол. Много ще бъде важен въпросът с логистиката на машините, особено извън страната. Трябва да прилагаме Изборния кодекс такъв, какъвто е“, каза в едно от първите си изявления на новия пост Камелия Нейкова.