Има опити за пренаписване на историята, но те са от руска страна. Напоследък Русия дори се опитва да оправдае по някакъв начин пактът „Молотов-Рибентроп“ и за себе си да го обясни като нещо добро, имайки предвид, че това е триъгълният камък, около който се завързва Втората световна война.

Това каза в студиото на „Тази събота и неделя“ по Би Ти Ви бившият външен министър Даниел Митов, който беше и номинацията на ГЕРБ за премиер при връчването на първия мандат за съставяне на правителство.

„Съюзите, към които принадлежим не са просто прагматични, те са и ценностни. Когато искаме на международната сцена да имаме пълноценни отношения с някоя държава, най-малкото трябва да стъпим на общи разбирания за определени фундаментални принципи, по които функционира както нашите общества, така и системата на международните отношения“, добави той.

Според Митов през последните години Русия се опитва да промени архитектурата на международните отношения, създадена след края на Втората световна война. За нея свят, в който международните отношения се говори за права на човека, за върховенство на правото, за разделение на власите, не е изгоден.

„От 2014 г., след анексирането на Крим, напрежението между България и Русия постепенно расте“, каза още бившият външен министър.

„В България няма корупция на ГЕРБ, на този или на онзи, трябва да погледнем системния проблем как функционират институциите и защо определени практики са възможни и защо други не са“, каза Митов.

По думите му това, което каза Слави Трифонов вчера, са общи приказки.

„Той мълча едно известно време дори не знаехме дали съществува и се появи да каже нещо, което не означава нищо. За мен един от най-пагубните разговори в българския политически живот е демонизирането на цели организации“, добави той.

Според него хаосът във вече разпуснатия парламент, галопиращото безумие и някакъв нездрав ентусиазъм да се произвежда законодателство, което не може да мине дори на второ четене, законодателство, се дължи на т.нар. „протестни партии“.

Митов добави, че в първия опит да се проведе заседанието на Комисията по ревизия отвъд правилата, Манолова е влязла в ролята да създава скандали, тъй като има големи въпросителни дали ще успее да влезе в парламента при следващи избори.

„Г-н Илчовски донесе някакви листчета със сигнал, след това се оказа, че определени неща от тях не са верни и той сам си ги отрече. Вътре е написано, че е имало някакви издевателства срещу Миню Стайков, адвокатът му отрече тази теза. Във второто заседание Илчовски въобще не спомена това“, каза той.