Администрацията на американския президент Джо Байдън съобщи в сряда, че подкрепя отпадането на патентите за ваксините срещу Covid-19, предава CNBC. Подобен ход ще позволи на повече компании да произвеждат ваксините, но ще навредят на приходите на дружествата, които разработиха такива.

"Това е световна здравна криза и извънредната ситуация около пандемията се нуждае от извънредни мерки. Администрацията вярва силно в защитата на интелектуалните права, но с цел слагане на край на пандемията, подкрепя премахването на тези защити за Covid-19 ваксините", заяви търговският представител на САЩ Катрин Тай.

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус посрещна радушно решението и го определи като "монументален момент в борбата срещу Covid-19", който отразява "моралното лидерство" на Белия дом.

Акциите на големите фармацевтични компании, които произвеждат ваксини, включително Moderna, BioNTech и Pfizer, поевтиняха рязко.

Pharmaceutical Research and Manufacturers of America опонираха на решението. Търговската група включва компании AstraZenea, Pfizer и Johnson & Johnson. "Насред смъртоносна пандемия, администрацията на Байдън предприема безпрецедентна стъпка, която ще подкопае световния отговор и ще представлява компромис със сигурността", заяви Стивън Уби, президент и CEO на групата. "Това решение ще породи объркване между публичните и частните партньори, допълнително ще отслаби и без това обтегнатите вериги за доставки и ще насърчи разпространението на фалшиви ваксини", категоричен е той.

Лидерите на СТО призоваха по-рано тази седмица страните членки да подпишат споразумение, с което временно да облекчат правилата, които защитавата интелектуалната собственост зад ваксините. Подобно решение ще изисква одобрението на всички 164 държави.

Критици твърдят, че патентите върху ваксините далеч не са основната пречка пред производството на повече дози с държавите, които се нуждаят от тях. Някои от тях подчертават още, че подобно споразумение ще намали желанието на компаниите да разработват ваксини при евентуална следваща пандемия.

Клит Уилямс, бивш адвокат към офиса на търговския представител на САЩ, посочи още, че решението ще даде възможност на Китай да се възползва от американските иновации. И допълни, че по-добро решение би било увеличение на производството в САЩ и по-голям износ.