Един от най-великите инвеститори в историята, 90-годишният Уорън Бъфет, предупреди, че инвестирането чрез мобилни приложения е много близко до хазарт.

По време на своето изявление след годишното събрание на неговата компания Berkshire Hathaway в Лос Анджелис той обърна внимание, че инвестирането на финанси не е толкова лесно, колкото изглежда в момента и крие много рискове, които новата вълна от млади инвеститори не могат да оценят.

Той припомни, че през 1903 г. в САЩ е имало повече от 2000 автомобилни компании, като почти всички те са фалирали, въпреки че са изиграли своята роля в трансформацията на американската икономика.

„Да оцениш коя компания ще продължи да съществува и да е успешна в бъдеще изисква много повече от това да си харесваш даден икономически сектор, който изглежда сякаш го чакат добри дни“, обясни Бъфет.

Според него частните инвеститори, които управляват парите си непрофесионално ще защитят по-добре своите спестявания ако просто инвестират в добре дивесифицирани инструменти, като например  показателят на най-ликвидните акции S&P 500.

„Вълната от нови инвеститори, които използват приложения като Robinhood и манипулират цената на акции като GameStop реално не инвестират, те играят на хазарт. Естествеено това не е незаконно, нито пък неморално. Но не смятам, че обществото може да има някаква полза и да се развива позитивно от подобна дейност“, заяви Бъфет.

Неговият партньор в управлението на Berkshire Hathaway Чарли Мънгър коментира, че не приветства криптовалутите, защото те са  инструмент, който лесно може да се използва за криминални дейности, като искане на откуп или рекет. „Скромно ще кажа, че цялото това проклето развитие ми е отблъскващо и противоречи на интересите на цивилизацията“, добави Мънгър.

Бъфет добави, че не съжалява, че е продал дял  в Berkshire Hathaway на стойност 6 млрд. долара миналата година, въпреки че акциите на компанията  му се повишиха значително през последната година. „Не мисля, че авиокомпаниите щяха да привлекат толкова голям пакет от държавни помощи, ако все още имаха богат акционер като нас“, уточни той.