Председателят на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова е внесла предложение за промени в Закона за здравното осигуряване, с които се премахват лимитите на НЗОК за дейността на лечебните заведения. Това става ясно от съобщение на страницата на гражданската платформа "Изправи се.БГ".

С промените отпадат текстовете от Закона за здравното осигуряване, с които НЗОК разпределя дейността по квоти между лечебните заведения и отказва плащане, ако се надвишат лимитите.

"И преди пандемията беше ясно, че лимитите на болниците, наложени през 2015 г., влошават качеството на медицинската помощ, създават условия за корупция, пренасочване на средства от едно лечебно заведения към друго и източване на НЗОК", пише още Манолова в мотивите.

Законопроектът отменя забраната за преструктуриране на болниците и въвеждането на нови дейности в тях. Манолова посочва, че заради тази забрана лечебните заведения не могат да разкриват нови структури, с които да посрещат нарасналите нужди от лечение на болни от коронавирус, а НЗОК не може да сключи договори за заплащането на тази дейност.